IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишната печалба на Qantas се увеличи над два пъти

Резултатът е постигнат въпреки поредицата от природни бедствия и ръста в цените на горивата

16:06 | 24.08.11 г.
Годишната печалба на Qantas се увеличи над два пъти

Qantas Airways Ltd. обяви, че печалбата й за финансовата година до края на юни 2011 г. е достигнала 250 млн. австралийски долара (263 млн. американски долара), което е над два пъти повече спрямо аналогичния предходен период, но предупреди, че бизнес средата е твърде предизвикателна за прогнозиране на печалба през останалата част от 2011 г., съобщи АР.

За 12-те месеца до юни 2010 г. аналогичният показател на най-големия австралийски въздушен превозвач е бил 112 млн. австралийски долара.

От компанията посочиха, че липсата на прогноза за периода до края на годината е заради несигурната икономическа обстановка и големите промени, които се извършват в компанията.

Главният изпълнителен директор Алън Джойс заяви, че резултатът е бил постигнат въпреки известен брой предизвикателства, пред които е изправена Qantas и целият секор.

„Резултатът отразява силата на портфолиото на Qantas Group и най-доброто ни представяне от започването на световната финансова криза“, се посочва в негово съобщение. „Постигнахме резултата, преодолявайки значителни външни и оперативни фактори, включително поредица от природни бедствия, 28% среден ръст в цените на горивото и представящия се под очакванията международен бизнес“, се казва още там.

През миналата седмица компанията обяви плановете си за съкращаване на 1 000 работни места като част от голяма реорганизация на губещите й международни бизнес линии, която ще включва създаването на нова авиолиния, базирана в Азия. Тя ще създаде и смесена компания под името Jetstar Japan с Japan Airlines Co. и Mitsubishi Corp., базирана в Япония.

Днес международното подразделение на авиокомпанията отчете загуби от над 200 млн. австралийски долара.

„Ще продължим да се концентрираме върху подобряването на комфорта на потребителите, развиването на по-силна и по-широка съюзна мрежа и ще увеличим концентрацията си върху най-бързо растящите авиационни региони в света“, заяви Джойс, визирайки Азия.

От Qantas отбелязаха, че основната печалба преди данъци, която е предпочитаният показател за финансово представяне при авиокомпаниите, е 522 млн. австралийски долара, оправдавайки предварителните прогнози на компанията за показател между 500 млн. и 550 млн. австралийски долар, и е повече от 377-те млн. австралийски долара, спечелени за предходния 12-месечен период. Анализатори предвиждаха печалба от 514 млн. австралийски долара.

Според компанията резултатите са постигнати въпреки отражението на природните бедствия, включително циклоните в Австралия, земетресенията в Япония и Нова Зеландия, вълните цунами в Япония и пепелта, изхвърлена от чилийски вулкан, която спря полетите за няколко дни – всичко това оценявано на 224 млн. австралийски долара.

Qantas очаква да увеличи капацитета през първата половина от настоящщата финансова година, започнала на 1 юли, с 8%, а основните разходи за гориво през първата половина да нараснат с около 500 млн. австралийски долара до 2,2 млрд. австралийски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още