IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-8 ще увеличи финансовата подкрепа за Арабската пролет с 38 млрд. долара

Инициативата от Довил за Египет и Тунис ще обхване още Мароко и Йордания, а средства ще дойдат също от други арабски държави, международни и регионални кредитни институции

14:07 | 10.09.11 г.
Г-8 ще увеличи финансовата подкрепа за Арабската пролет с 38 млрд. долара

Финансовите министри на Г-7 и Русия ще осигурят още 38 млрд. долара за финансирането на Тунис, Египет, Мароко и Йордания през периода 2011-2013 г., заяви източник на Ройтерс.

Партньорството за подпомагане на Египет и Тунис, установено през май на срещата в Довил, Северна Франция, ще бъде разширено с Мароко и Йордания.

Отпуснатите средства в подкрепа на усилията за реформи след вълненията от Арабската пролет ще допълнят финансирането, което може да бъде осигурено от Международния валутен фонд.

Инициативата от Довил бе реализирана по предложение на Франция, която тогава бе ротационен председател на Г-8, чрез помощ и кредити за развитие на държавите от Северна Африка и Близкия Изток с условието за осъществяването там на политически и икономически реформи.

Финансирането е основно чрез кредити, осигурени от Г-8, други арабски държави, Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и други международни и регионални кредитни институции.

В днешната среща на Г-8 участват и делегации от временния либийски управляващ съвет, от Саудитска Арабия, ОАЕ, Кувейт, Катар и Турция. От регионалните организации присъстват представители на Арабския валутен фонд, Арабския фонд за икономическо и социално развитие и фонда на ОПЕК за международно развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още