IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дж. Магнус: Изправени сме пред криза на капитализма

Необходими са краткосрочни мерки в подкрепа на растежа и дългосрочен план за намаляване на разходите, твърди икономистът от UBS

12:48 | 13.09.11 г. 34
Автор - снимка
Създател
Дж. Магнус: Изправени сме пред криза на капитализма

След икономическото и финансово „бънджи“ през 2009 г. сме изправени пред криза на капитализма, която се случва веднъж на поколение, смята Джордж Магнус, старши икономически съветник в UBS.

“Частният сектор няма друг избор освен да намали задлъжнялостта си, което ще усили ефекта от загубата на досегашните двигатели на икономическия растеж. Неминуемо финансовото изчерпване в обществения сектор също ще допринесе за икономическите проблеми“, посочва той в свое изследване.

Според него нова рецесия всъщност би била продължение на тази, която започна преди три години с колапса на Lehman Brothers.

Магнус е убеден, че фокусирането единствено върху бюджетните ограничения няма да доведе до икономическа стабилизация и завръщане към устойчив растеж.

„Проблемът трябва да се разгледа по-широко, обхващайки липсата на способност у икономиката да създава работни места и да формира доход“, посочва той.

Необходими са краткосрочни мерки в подкрепа на растежа и дългосрочен план за намаляване на разходите, но малко правителства успяват да балансират между двете, изтъква икономистът.

„Президентът Обама наскоро предложи краткосрочни мерки, но липсват дългосрочните, докато във Великобритания и други страни акцентът е обърнат“, посочва Магнус.

Мащабът на краха след просперитета в периода 1980-2008 подготви почвата за кризата на капитализма, която се изразява в големите политически предизвикателства не само в развитите страни, казва той.

„Имайки предвид натиска върху акциите и ниската доходност по облигациите, финансовите пазари може би вече са осъзнали това.“

Признаването на проблема е добро начало и е окуражаващо, че новият ръководител на МВФ Кристин Лагард неотдавна призова за координирани макроикономически политики в подкрепа на растежа, както и за задължителна и съществена рекапитализация на европейските банки.

Призивът й обаче бе до голяма степен игнориран и в действителност си навлече гнева на някои финансови министри от ЕС, които отказаха да приемат, че са наложителни действия.

Има криза на капитализма, понеже икономическият модел и политиките не могат да донесат устойчив растеж, адекватни доходи и заетост“, казва Магнус.

„Ние загубихме жилищния сектор, финансовите услуги и кредитирането като двигатели на растежа и останахме само с високите нива на частен и публичен дълг – една нефункционираща финансова система, както и със слабия трудов пазар“, констатира икономистът.

Според него икономиките са изправени пред криза на съвкупното търсене, тъй като потребителите не могат да отговорят на производството на стоки и услуги, понеже трябва да намалят дълговете си.

Последните данни за САЩ показаха, че заетостта е на нивото си от 2004 г., а делът на работещите на възраст над 16 г. е равен на този от 1950 г., посочва Магнус.

„Докато политиците следват бюджетни рестрикции, само централните банки се борят с рецесията, но и това няма да проработи“, смята той.

Първата стъпка според икономиста е мащабната рекапитализация на европейските банки, преди да се пристъпи към структурните въпроси. Той не вярва, че фискалният съюз ще реши този проблем.

„Кредиторите стават все по-силни и отстояващи правата си, а длъжниците може да проявят умора от рестрикциите, като същевременно са обезпокоени от предоставянето на повече суверенитет към кредиторите и европейските институции“, казва Магнус.

„Политическите ограничения за фискалната интеграция още не са достигнати, но ако усилията в тази посока продължават, без да се постига резултат, тези усилия ще следват германските условия, което значи ограничения“, обяснява той.

„Може да заключим, че макар еврозоната да не е на път да се разпадне, нейната функционалност не е гарантирана“, завършва икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
Така че историята ще се повтаря в разни варианти докато не се променят правилата, по които действат финансовите институции, банкерите брокерите , борсите и т.н. Освен това, когато растежът е невъзможен поради ограничените ресурси и производителност, когато е постигнат максимума,единственият начин да забогатееш е да мамиш или крадеш. Ако обществото като цяло не става по-богато, за сметка на какво определени хора забогатяват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
Капитализма ще оцелее. Да му мислят безработните и бедните. Когато в една система има множество обратни връзки от изхода към входа е възможно някои от тях да я дестабилизират. Класически пример е микрофонията. Аз знам за две такива положителни обратни връзки. Най силната е тази която ускорява, генерира растежа, а когато той стане невъзможен подкрепя сгромолясването. Такава обратна връзка се нарича в техническите системи положителна. При растеж намалява безработицата и растат заплатите, което поражда търсене, а търсенето-растеж. Но растежът не може да бъде неограничен, защото ресурсите са ограничени, производителността на труда и т.н.И когато се постигне почти пълна заетост и всичко изглежда ОК започват проблемите. Всички икономисти го знаят, и банкерите естествено, но жаждата за печалби е по-силна от разума. Финансовият сектор не стабилизира системата , а допълнително я дестабилизира.Той е възникнал стихийно и в интерес не на стабилността , а на печалбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 8 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Но мисля че, все повече и повече хора осъзнават как срещу - Единственият Живот който живеят няма смисъл да се опитват да го приравнят към едни хартийки с финикийски знаци(мулти възпроизвеждащи се). Целта на Федералнитя Резерв е да имат по добра предвидимост на печалбите и тотален контрол върху битието на поробените люде.Кризата може да се реши с крайни мерки от страна на правителството, като това означава да вкарат Уолстрийт по затворите. САЩ имат най-големият ВЪНШЕН ДЪЛГ, като общ размер в целият свят. USA имат таван на държавния дълг който е 100% от БВП...и САЩ го достигнаха на 2 август...и фактически държавата обявява неплатежоспособност по дълговете си тоест ФАЛИТ. САЩ и доларът са в банкрут, но един добре въоръжен банкрут........въпрос на време....от 3 до 6 месеца, може би...... и после хаоса ще е пълен!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 13 rate down comment 2
Danny666
преди 12 години
Пич това е един голям проблем за БГ ! И аз имам притеснения и за това купувам само на едно място. Там купуват и мои приятели а имам и роднини дето имат техника и я обработват. Отделно знаеш за това че имам и в други 2 конт. ха ха ха там поне имам гаранции че мога да си я защитавам с оръжие.Трябва да си сигурен къде инвестираш пич !!! При положение че до 5 години се случи това за което писах е важно да имаш контрол над собствеността си ! За това се иска специфични дадености.Една от тях е относителна отдалеченост от големи населени места. Друго е целогодишно вода ( река или езеро ). Трето мнооогооооо важно е офицялната местна власт да е под контрол. Разбирай го както искаш но ако има 50% *** в района които гласуват за някой и той не те люби много не се надявай на защита, а още по-лошо за възможност за саморазправа ха ха ха ....Четоха ей сега много интересен коментар за MBIA ! Ще влезна утре на позиция с 1000 акциики да видиме :)УСПЕХ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 9 rate down comment 0
абитуриент
преди 12 години
аз съм много мераклия да утроя дедовите ниви.....!!!!????....обаче само *** е останал на село и това ме притеснява.......!!!!????!!!!!.....а ДАНИ нема грешка направо си е ЛЕГЕНДА......който го слуша направи кинти.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 0
WINNER1
преди 12 години
Партията е изкривила доста ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА в България,ако изобщо има ценностна система.За момента ценно е ( последен модел айфон,по нов модел автомобил,някоя маркова дрешка-имитация , и не напследно място апартамент в центъра) . А истинските СТОЙНОСТНИ НЕЩА са извън тези изброените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 10 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
земя не се продава брат - прав е нищо че са му промили мозъка в Хамериката и дрънка от време на време измислици - но поне знае в какво да инвестира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 11 rate down comment 2
Danny666
преди 12 години
Абитуренте объркал си се пич ! Питай дядо си или некой стар човек да ти обесни как се е купувало ЗЕМЯ ! Земята се е наследявала или отнемана от дивото или заграбвана с кръв пич ! Цена тя няма ! Отдавна са спрели да я произвеждат ха ха ха .....така че ако сметаш да купиш сега за да продадеш после .....ами нема да збъркаш никога , но защо ще продаваш ??? А на комунягата трейдър не му обръщай внимание ! Горкия толкова е зле !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 0
абитуриент
преди 12 години
а ние с ГАЙДИТЕ кво ше правим......????!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
англо-саксонският капитализъм се срива пред очите ви - идва голямата буря Америка е фалирала Англия също част от Европа също - остава само да дойдат фалитите официалноумните държави ще въведат държавно регулиран капитализъм като Геимания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още