IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи прогнозата си за руския банков сектор

Слабата световна икономика и волатилността на финансовите пазари ще се отразят неблагоприятно върху банките, смятат от агенцията

14:56 | 24.10.11 г.
Moody's понижи прогнозата си за руския банков сектор

Международната рейтингова агенция Moody's днес понижи прогнозата си за руската банкова система като цяло до „негативна“ от „стабилна“, се посочва в съобщение, публикувано на официалния уебсайт на агенцията.

„Промяната на прогнозата за руската банкова система до „негативна“ отразява опасенията, че слабостта на световната икономика и волатилността на финансовите пазари ще отслабят оперативната обстановка в Русия, отразявайки се неблагоприятно върху банките чрез системно свиване на ликвидността, по-бавен ръст на кредитирането и потиснато качество на активите“, пише в доклада „Преглед на банковата система в Русия“ и цитиран в съобщението.

Докладът отразява очакванията на агенцията за базовите условия на кредитиране в банковия сектор за следващите 12-18 месеца.

От Moody's прогнозират, че заради слабото икономическо възстановяване ръстът на реалния брутен вътрешен продукт на Русия ще се забави до 2,8% през 2012 г. от очакваните за тази година 3,8%.

Руският икономически растеж зависи основно от цената на петрола, което увеличава риска, че световното търсене на енергоносители може допълнително да се отрази на оперативната обстановка за руските банки през прогнозирания период.

„Волатилността на световните финансови пазари, ограниченият достъп до общо финансиране, продължаващото бързо движение на капиталите и натискът върху рублата вече доведоха до натиск върху ликвидността в руската банкова система“, заяви Юджийн Тарзиманов, вицепрезидент на Moody's.

„Очакваме това да продължи и да предизвика по-бавен ръст на кредитите, водещ до намален достъп до кредити за получателите, тъй като банките увеличават лихвите и затягат допълнителните условия. Това допълнително ще доведе до потиснат икономически ръст и до увеличаване на резервите на банките за покриване на лоши кредити“, добавя той.

Подкрепата на правителството остава ключов фактор за кредиторите на руските банки и очакваме в това отношение да няма промяна, отбелязват от Moody's, като не пропускат да подчертаят, че руската централна банка и министерството на финансите на страната вече са започнали да оказват подкрепа за ликвидността в отговор на влошаващата се среда.

„Смятаме, че тази подкрепа е по-вероятно да се увеличи, но липсва увереност, че тя ще бъде достъпна за средните и малките банки в частния сектор, ако се нуждаят от нея“, изтъква Тарзиманов.

Въпреки негативната прогноза за руската банкова система, индивидуалните рейтинги на 91% от банките, които Moody's поставя, имат стабилна прогноза, пише в съобщението на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още