IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саркози: Не желаем държави, които служат като данъчни убежища

Страните от Г-20 са се договорили за увеличаване обема на МВФ, като седем от тях подкрепят въвеждането на данък върху финансовите операции, заяви френският президент

17:45 | 04.11.11 г. 2
<p>
	Никола Саркози от трибуната на форума на Г-20 в Кан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Никола Саркози от трибуната на форума на Г-20 в Кан. Снимка: Ройтерс

Държавите данъчни убежища трябва да променят политиката си, иначе рискуват да бъдат изолирани от международната общност, заяви френският президент Никола Саркози на пресконференция след края на срещата на Г-20, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Саркози посочи, че скоро ще бъде подготвен списък от 11 държави, които поощряват отклоняването от плащане на данъци, сред които Ботсвана, Бруней, Вануату, Панама, Сейшелските острови, Уругвай и Тринидад и Тобаго.

„Такива държави трябва да променят данъчното си законодателство, иначе ще се окажат извън границите на световната общност. Трябва да е ясно, че не желаем подобни държави около себе си“, подчерта той.

Френският президент обяви още, че страните от Г-20 са се споразумели за евентуално увеличаване на средствата на Международния валутен фонд.

„Фондът ще трябва да разполага с всички необходими средства, за да изпълнява отредената му роля за противодействие на системни кризи“, обоснова решението той.

По думите му постигнатото споразумение има общ характер, като министрите на финансите на държавите от Г-20 ще обсъдят подробностите през февруари 2012 г.

„Поехме ангажимента да увеличим обема на МВФ. Министрите на финансите през февруари трябва да използват множество опции за увеличаване на средствата чрез специалните права на тираж, двустранните заеми и специалните отчети на МВФ. Не направихме избор между тези възможности, но общото намерение е за увеличаване на средствата на МВФ“, обяви Саркози.

Освен това той съобщи, че 7 държави от Г-20 подкрепят въвеждането на данък върху финансовите транзакции, като това са Франция, Германия, Испания, Аржентина, ЮАР, Турция, и Бразилия. По думите му президентът на САЩ Барак Обама не е подкрепил въвеждането на данъка, но смята, че финансовият свят трябва да се ангажира с решаването на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Европейският съюз защитава не закъсали държави, а корпоративни банки!Това е една пирамида за ограбване на обикновеният човек.Създаването на еврото бе нужно на големите банки, за да може експанзията на фалшивите им пари да продължи отвъд националните им граници. Когато не могат повече да продължават да растат, те умират. Защото, когато паричното предлагане не се увеличава, кредитополучателите повече не могат да изплащат дълговете си и всички банки едновременно търпят значими загуби.Редица евро-страни вече изпитаха върху себе си какво означава банки от по-богати страни да нахлуят и да започнат да пръскат евтини заеми, които местната икономика не може да изработи и изплати. След това министрите на финансите хвърлят милиарди, за да спасят банките и еврото, на гърба на европейските граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Кадафи, например искаше да изтегли милиардите евро от сметки си в европейските банки, е видяхте какво му се случи. Над 80 000 невинни либийци платиха с живота си за временното спасяване на френските банки и еврото. Кадафи е имал намерението да изтегли всички либийски нефтени милиарди от Европа. Тези сметки конкретно се намират във френски банки и е трябвало да бъдат преведени в Азия. Страхът, че френските банки могат да фалират. Саркози се е страхувал, че тази стъпка би имала дълбоки последствия за френските банки, които и без това се намират в трудна ситуация и не биха издържали изтеглянето на либийските нефтени милиарди. А ако френските банки се сгромолясат, Франция би била неспособна да продължи да членства в Европейския Спасителен Фонд, който също би рухнал. Би последвала верижна реакция, застрашаваща бъдещото съществуване на еврото и цялата еврозона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още