IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody`s понижи перспективата на чешкия банков сектор

Забавянето в европейската икономика ще създаде нови напрежения върху качеството на активите и ще понижи бъдещите печалби на банките, твърдят от рейтинговата агенция

21:48 | 01.12.11 г.
Moody`s понижи перспективата на чешкия банков сектор

Международната рейтингова агенция Moody's понижи перспективата за банковия сектор на Чехия до „негативна“ от стабилна“, тъй като очаква забавяне на европейската икономика, съобщи MarketWatch.

Въпреки че рентабилността на банките остава висока и капитализацията укрепва, по-слабата икономика ще създаде нови напрежения върху качеството на активите и ще понижи бъдещите печалби на кредитните институции, твърдят от агенцията.

Освен това банковата система е собственост главно на чужди финансови групи, което я прави твърде уязвима на външни сътресения.

От Moody's отбелязват, че ще продължат да наблюдават чешката банкова система през следващите 12-18 месеца. 

Необслужваните кредити са нараснали в края на юни до около 6% от всички при 3% в края на 2007 г. и от агенцията очакват този процент да продължи да се повишава.

Във вторник чешката централна банка публикува резултатите от последния кръг на продължаващите стрес-тестове в търговските банки, които показаха, че те са в прекрасно състояние.

Секторът може да издържи една рецесия и криза в еврозоната, тъй като настоящите нива на капиталова адекватност далеч надхвърлят регулаторния минимум от 8%, посочиха от централната банка.

Местните банки са в относително силна позиция, тъй като се самокапитализират и нямат нужда от финансиране от банките-майки, а освен това експозицията им към дълговете на държави от периферията на еврозоната е ограничена.

Moody's очаква ръстът на брутния вътрешен продукт на страната да достигне 1,9% през 2011 г. и 0,6% през 2012 г.

През миналия месец агенцията понижи рейтингите на няколко германски банки от публичния сектор с аргумента, че че намалява вероятността бизнесът да получи външна подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още