IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's постави 8 испански банки в списъка си за преразглеждане на рейтинга

Икономическото забавяне и експозицията им към сектора на недвижимите имоти в страната са основните фактори за действията на рейтинговата агенция

12:45 | 13.12.11 г. 1
Moody's постави 8 испански банки в списъка си за преразглеждане на рейтинга

Международната рейтингова агенция Moody's постави в списъка за преразглеждане с възможност за евентуално понижаване на рейтингите 8 испански банки, като се позова на допълнителния натиск от икономическото забавяне и рисковете на пазара на имоти в страната, съобщи MarketWatch.

Сред кредитните институции, чиито рейтинги може да бъдат понижени, са Banco de Sabadell SA, Bankia SA и CaixaBank SA.

Moody's разширява и продължаващото преразглеждане на рейтингите на 7 банки, които в момента са обект на сливания, с включване на новите съображения.

От агенцията обявиха, че предишната преоценка на финансовата стабилност на банките е довела до очакване за по-високи загуби за онези сектори от бизнеса, които имат висока експозиция към испанския сектор на недвижимите имоти.

„Показателите за качество на активите в сектора на недвижимите имоти продължиха да се влошават, и което е по-лошо - липсват признаци, че темпото на влошаване се забавя“, заяви анализаторът Алберто Постиго, един от авторите на съобщението.

От Moody's обявиха, че  нивото на лошите кредити при строителните предприемачи е надхвърлило това по време на кризата от началото на 90-те.

Според Постиго агенцията ще проиграе няколко сценария със загуби от кредити за банките в рамките на преразглеждането на рейтинга им, изпробвайки способността им да поемат загуби до 50% от кредитирането на недвижимите имоти и по портфолиото им с имоти под възбрана.

„Запазват се значителните съмнения относно оценката на недвижимите имоти и адекватността на понижаване на резервите, предприети до момента от много банки“, посочват от Moody's.

По-слабата перспектива за ръст пред испанската икономика оказва натиск върху възможността ѝ да генерира приходи, добавят оттам. В момента агенцията е понижила прогнозата си за ръст на испанския брутен вътрешен продукт до най-много 1% при предишна оценка от 2%.

„По-слабите приходи предполагат допълнително намаляване на възможността за подсилване на резервите и капитала“, твърдят експертите на Moody's.

След съобщението акциите на повечето испански банки поевтиняха. Акциите на Banco Sabadell търпят най-сериозен спад от 1,6%, докато тези на Caixabank губят 1,5% от стойността си.

Преразглеждането на рейтингите на испанските банки дойде след предупреждението на агенцията от миналия месец, че преразглежда вторичния дълг и дълга с право на второстепенен кредитор на 87 европейски банки за евентуално понижаване.

Тогава аргументите на Moody's бяха, че предизвикателствата пред нарастващите държавни дългове в региона понижават възможностите на правителствата да ги подкрепят. Агенцията вече не включва безрезервната правителствена подкрепа за вторичния дълг на банките като положителен фактор в оценката си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Дават ли рейтинговите агенции оценка на държавата Израел ?САЩ са просто инструмент за изпълняване на целите на банда престъпници. И да фалира Ционистките бандити ще се изместят на друго място, а американския народ ще е потърпевшия.Няма никакви политически игри, - света се владее от евреите защото е даден на злото. Всичко каквото наблюдаваме - Иран, Либия, Ирак, Афганистан, арабските "революции", еврокризата, агонията на България... са все еврейски дела. Целта им е унищожаването на човешкия род. Ако, по някаква случайност Израел изчезне, това няма да се усети от световното еврейство. Те са завладяли тази земя с ритуални цели, ще се преориентират и кажат че Австралия например е обещаната им земя. Те са готови да жертват пред дявола и еврейска кръв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още