fallback

Кристин Лагард: Еврото ще оцелее през 2012 г.

Това е млада, но стабилна валута, а проблемите в еврозоната се отнасят до националните дългове и банковата система, смята ръководителят на МВФ

13:10 | 06.01.12 г. 13

Еврото ще оцелее през 2012 г. въпреки дълговата криза в зоната на общата европейска валута, заяви генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

„Дали 2012 г. ще отбележи края на европейската валута? Съвсем не мисля така. Това е млада валута, но е и стабилна“, каза Лагард по време на посещението си в ЮАР. „В региона има сериозно напрежение и проблеми, отнасящи се до националните дългове, до стабилността на банковата система, които се разрешават, но без връзка с валутата. А самата валута няма да се изгуби или да изчезне през 2012 г., съвсем не“, добави тя.

Генералният директор на МВФ повтори отново, че финансовата институция вероятно ще преразгледа към понижение прогнозата си за ръст на световната икономика през 2012 г., която в момента е 4%.

В ЮАР тя трябва да се срещне с управителя на централната банка на страната Джил Маркъс и с президента на страната Джейкъб Зума.

Развиващите се пазари като ЮАР понасят тежестта на бягството от риска в световен мащаб, предизвикано от кризата в еврозоната, като за 2011 г. рандът се обезцени с 23% спрямо американския долар.

Финансовият министър на страната Прейвън Гордън заяви, че са необходими допълнителни дествия в световен мащаб, за да бъде преодоляна валутната волатилност, породена от дълговата криза в еврозоната. „Очевидно настоящата слабост на валутата е полезна за износителите, но тя оказва влияние върху инфлационния натиск, с който централната банка трябва да се справя“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
fallback