IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да предостави на хедж фондовете директен достъп до фондовия си пазар

Местният регулатор разглежда план за понижаване на изискванията за получаване на лиценз за търговия с акции и облигации

15:44 | 09.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Китай може да предостави на хедж фондовете директен достъп до фондовия си пазар

План на китайски регулаторни органи може да предостави за първи път достъп на хедж фондове до директна търговия с акции и облигации от континенталната част на страната, отваряйки един от най-големите азиатски капиталови пазари за сектор на стойност 2 трилиона долара, съобщи Ройтерс.

Китай от години окуражава дългосрочни инвеститори като чуждестранни застрахователи и пенсионни фондове да инвестират директно в местни акции и облигации в рамките на по-мащабните реформи на финансовия сектор в страната.

Но хедж фондовете, които са критикувани от част от инвеститорите и регулаторните органи за волатилността на фондовия пазар, до момента не бяха получили благословията на регулаторите в континентален Китай и нямаха директен достъп до китайския пазар.

Това е на път да се промени. Китайската регулаторна комисия за ценните книжа (China Securities Regulatory Commission – CSRC) обмисля предложение да понижи ограничението за получаване на лиценз, който позволява на чужденци да купуват акции в страната, заявиха два източника от бранша, запознати с мнението на регулатора по проблема.

В рамките на проблема за разширяване на програмата се разглежда и разширяване на типовете инвеститори, на които може да се разреши придобиването на лиценз с титлата Квалифициран чуждестранен институционален инвеститор (Qualified Foreign Institutional Investor – QFII), заяви представителят на CSRC Уан Лин, цитиран от китайския вестник  Shanghai Securities News.

Китайският фондов пазар е сред най-големите в Азия, а броят на компаниите, които искат листване на борсата, непрекъснато нараства. Около 2 400 китайски компании, наблюдавани от Starmine, имат обща пазарна капитализация от 4,1 трлн. долара спрямо 3,6 трлн. долара на 2 500 японски компании.

Ако планът за облекчаване на достъпа до китайския фондов пазар бъде осъществен, инвеститорите, желаещи експозиция към алтернативни инвестиции в Китай, ще бъдат привлечени от хедж фондовете, смятат анализатори.

„Най-обиграните инвеститори в Китай вероятно набраха някакъв опит чрез експозицията си към алтернативни инструменти“, заяви Кен Яп, директор в изследователската и консултантска компания Cerulli. „Моментът може да се окаже подходящ Китай да обмисли дали да предостави на някои от по-солидните хедж фондове достъп до фондовия си пазар чрез QFII лицензи“, добави той.

Източник от една от най-големите брокерски къщи с този лиценз заяви, че до момента китайските власти са се въздържали от издаване на лицензи на хедж фондове, дори те да са изпълнили изискванията на регулаторната комисия за ценните книжа. Новата инициатива за облекчаване на изискванията изглежда отразява смекчено отношение към хедж фондовете, посочи източникът.

В момента много хедж фондове присъстват на китайския пазар чрез придобили лиценз брокерски къщи, които купуват акции и облигации от името на клиентите си.

За финансови институции, които не са брокерски къщи и банки, настоящите правила изискват кандидатът за лиценз да управлява активи за най-малко 5 млрд. долара и да има практика от най-малко 5 години в бизнеса. Прагът за банките и брокерските къщи е още по-висок.

Ако минималните изисквания за управляваните активи бъдат понижени, това ще означава, че доста по-малки фондове ще могат да получат необходимия лиценз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още