IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел Ериан: Инвеститорите да ограничат риска при нарастващите световни проблеми

Без навлизане на частния капитал в Гърция, примамен от ръста, няма да имате кислорода, от който се нуждае икономиката, смята мениджърът

21:05 | 22.02.12 г. 1
<p>
	Мохамед ел Ериан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мохамед ел Ериан. Снимка: Ройтерс

Скептицизмът на инвеститорите за споразумението за гръцкия дълг е обясним и те би трябвало да намалят и риска чрез съответното му разпределяне, заяви главният съизпълнителен директор на най-големия хедж-фонд в света Pimco Мохамед ел Ериан, цитиран от CNBC.

Проблемите в Гърция са сред геополитическите рискове от най-висока степен, с които пазарите трябва да се справят, заедно с тези с Иран и Сирия, като те биха могли да доведат до резки и бързи разрушителни последици, посочи Ел Ериан.

„Пазарът бе много разумен, когато каза, че това е стъпка, но все още не достатъчно голяма“, каза той при обявяването на новината за споразумението вчера. „По принцип Гърция трябва да открие начин за възстановяване на ръста и конкурентоспособността. Ако не го направи, частният капитал няма да навлезе, а ако не влезе частният капитал, няма да имате осигурен онзи кислород, от който се нуждае икономиката“, добави мениджърът.

Той смята също, че споразумението е изправено и пред „риск за осъществяването му“. Предстои то да бъде одобрено от международните кредитори на Гърция в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

Мнозина икономисти смятат, че в крайна сметка Гърция ще излезе от еврозоната, така че да не е ограничена от нормите на общата европейска валута. „Това са важни решения и само гръцкото общество може да ги вземе“, подчертава Ел Ериан. „Досега нещата бяха отлагани, тъй като никой не искаше да вземе важно решение“, допълва той.

В световен мащаб той смята, че разпространението на дълговата криза извън Гърция, както и прекъсването на доставките на енергоносители от Иран и Сирия представляват дори по-голям икономически риск.

Ако някоя от двете ситуации ескалира, стратезите в централните банки ще бъдат ограничени по отношение на възможностите си да отговорят след разширяването на балансите си и близките до нулата основни лихвени проценти, въведени покрай финансовата криза от 2008 г.

По-специално американската икономика е в известна степен по-уязвима за събития като кредитния колапс след краха на Lehman Brothers през септември 2008 г., тъй като сега икономиката е по-слаба, отколкото бе тогава, твърди мениджърът.

„Разполагаме с по-слаба икономическа и политическа гъвкавост – това са лошите новини“, изтъква той. „Добрата новина е, че централните банки правят всичко, което могат, за да ограничат пораженията за системата на разплащанията“, посочи Ел Ериан.

При мощното възходящо движение на акциите от началото на годината той смята, че инвеститорите трябва да изтеглят част от средствата си, да намалят наполовина експозициите си към златото и петрола и да съсредоточат вложенията си в държавни ценни книжа в средната част на кривата на доходността – в диапазона на 5-7 годишните облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
"При мощното възходящо движение на акциите от началото на годината той смята, че инвеститорите трябва да изтеглят част от средствата си, да намалят наполовина експозициите си към златото и петрола и да съсредоточат вложенията си в държавни ценни книжа в средната част на кривата на доходността в диапазона на 5-7 годишните облигации."Ел Ериан вижда корекция надолу и при акциите, и при златото и петрола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още