IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ултра богатите крият в данъчни убежища най-малко 21 трлн. долара

Това е едно огромно финансово богатство, което може да бъде използвано за решаването на най-належащите глобални проблеми, коментира икономист

10:43 | 23.07.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ултра богатите крият в данъчни убежища най-малко 21 трлн. долара

Към края на 2010 г. ултра богатите по света са укривали в данъчни убежища най-малко 21 трлн. долара, разкрива изследване, цитирано от BBC. Въпросният капитал е с размерите на американската и японската икономики взети заедно.

Докладът The Price of Offshore Revisited е изготвен от Джеймс Хенри, бивш главен икономист на консултантската компания McKinsey, за Tax Justice Network.

Хенри изтъква, че посочените в изследването 21 трлн. долара представляват консервативна оценка и че истинският размер на укритите капитали вероятно достига 32 трлн. долара.

В проучването са използвани данни на Банката за международни разплащания (BIS), Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка (СБ), както и на отделни правителства.

Докладът разглежда единствено активи, депозирани в банки и инвестиционни фондове, без да отчита друга собственост като недвижимо имущество и яхти.

В последно време някои правителства, включително германското, плащат за банкова информация, уличаваща техни граждани в укриване на данъци.

Според изследването утра богатите прехвърлят средства по цял свят посредством „група частни банкери, адвокати, счетоводители и инвестиционни посредници“. “Укритите данъци са с такива размери, че определено биха оказали влияние върху бюджетите на редица страни“.

„Погледнато от друга страна това изследване е наистина добра новина. Току що идентифицирахме едно огромно финансово богатство, което може да бъде използвано за решаването на най-належащите глобални проблеми“, коментира Хенри.

Докладът е фокусиран върху 139 страни и ефекта от укритите данъци върху бюджетите им. Според изследването от 70-те години до края на 2010 г. свръх богатите в тези страни са натрупали между 7,3 трлн. и 9,3 трлн. долара „недекларирано офшорно богатство“.

Това богатство представлява „огромна черна дупка в световната икономика“, изтъква Хенри. Трите банки, които са прехвърлили най-много частни активи в офшорни сметки са UBS, Credit Suisse и Goldman Sachs. По-малко от 100 хил. души притежават около 9,8 трлн. долара от укритите в офшорни сметки средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
А ако наистина има толкова богати хора аз съм сигурен, че те денем и нощем само за това мислят - на кого да си дадат парите. Гладна кокошка - просо сънува. Хеле пък ако тези пари съществуват някъде и вземат та се изсипят (чисто хипотетично) изведнъж на пазара. Такава хубава инфлация ще последва, че наистина ще реши всички финансови проблеми веднъж завинаги. Една парична реформа би извадила тези пари много лесно на светло, но аз мноооооооооого се съмнявам, че те съществуват. А и да съществуват пак не биха решили никакъв проблем, защото липсата на шарени хартийки в обращение е последният проблем на световната финансова система в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Ако наистина има толкова богати хора, то очевидно икономическата система е сбъркана и не осигурява ефективно разпределение на ресурсите и труда, а нещо друго. Толкова пари не се печелят с труд, което води до неприятни констатации за принципите, върху които се изграждат политическите системи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Tony
преди 11 години
Много се радвам за тези хора! Сигурен съм, че поне 80% от тях не са "богати"! Ако си дадат парите на правителствата, последните ще направят политика и ПР с тях.Пожелавам на всички да си държат парите на такива места! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Е, и??? Нищо не може да бъде използвано. Група спекуланти с високопоставени покровители разпределят едни пари, "откраднати" чрез спекули, балони, подправяне, откровени престъпления, пране и прочие и прочие. Пари и собствености, които осигуряват на покровителите охолство и лукс. Е, излишъка няма да могат да изхарчат през съзнателния си живот, Той ще продължава да е резерв, инструмент и ресурс за същата крадлива група. Никой и нищо не може да направи с тия "едни пари", камо ли "икономист".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още