IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия и Индия понижиха изискванията си за банковите резерви

Решението на индийската централна банка е неочаквано, докато в Бразилия то следва призив на Дилма Русеф, която иска банките да свалят лихвите по кредитите

19:11 | 17.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бразилия и Индия понижиха изискванията си за банковите резерви в опит да стимулират кредитирането и да съживят икономическия растеж, съобщава Bloomberg.

Бразилската централна банка понижи изискването си за резерв към банките, освобождавайки 30 млрд. реала (14,9 млрд. долара). В същото време президентът на страната Дилма Русеф поиска от финансовите институции да понижат цената за кредитирането.

Мярката беше взета седмица, след като Русеф отправи критики към бразилските банки, за това че налагат прекалено високи лихви по отпусканите заеми.

През последната година бразилската централна банка понижи основния си лихвен процент с 5 процентни пункта – повече отколкото, която и да е друга централна банка от групата на страните от Г-20. Цената за кредитирането в страната обаче остава една от най-високите в света. Средният лихвен процент по потребителските кредити през юли остана на ниво от около 36%.

По-рано днес индийската централна банка неочаквано също понижи изискванията си за банковите резерви, подкрепяйки правителствените усилия за възстановяване на растежа. Институцията все пак се въздържа от промяна на основните лихвени проценти, за да омекоти високата инфлация.

Управителят на банката Дувури Субарао понижи изискванията за резерв към банките до 4,5% от 4,75%, с което ще освободи допълнителни 170 млрд. рупии (3,1 млрд. долара). Мярката влиза в сила от 22 септември. Това е третото подобно понижение от началото на годината.

Инфлацията в страната се ускори до над 7,5%, като може да се увеличи допълнително от повишаването на цената на суровините вследствие на предприетото в САЩ вливане на ликвидност.

Днес в Мумбай рупията поскъпна с 0,6% до 54 за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още