IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпреварващите индикатори на ОИСР сочат забавяне на водещите икономики

Изключение са Бразилия и Великобритания, за които се очаква известно ускоряване на икономическата активност през следващите месеци

23:03 | 08.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Изпреварващите индикатори на ОИСР сочат забавяне на водещите икономики

Повечето основни икономики в света ще се забавят допълнително през идните месеци, като само Бразилия и Великобритания ще се радват на известно възстановяване, сочат изпреварващите индикатори на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщава Wall Street Journal.

Показателите излизат докато финансовите министри на страните-членки на МВФ се подготвят за годишната си среща в Токио тази седмица.

Данните ще усилят натиска върху САЩ и Европа за разрешаване на двете големи заплахи за световната икономика – политическата безизходица относно американския бюджет и опасността от задълбочаване на европейската дългова криза.

Изпреварващият индикатор за икономическата активност в 34-те развити икономики от ОИСР се е понижил до 100,1 пункта през август от 100,2 през юли, а показателите за повечето големи развиващи се икономики се понижават или запазват.

Основният източник на слабост сред развитите страни остава еврозоната, чийто водещ индикатор се понижава от 99,5 на 99,4 пункта. Колкото по-ниско от 100 е стойността му, толкова растежът се очаква да спадне под дългосрочната си средна стойност.

Изпреварващите индикатори за САЩ и Япония също се понижават. От Г-7 повишение има единствено за Великобритания, която заедно с Италия бе най-свиващата се икономика през последните три тримесечия.

Показателят за Бразилия се покачва през август, за Китай е непроменен, а за Индия и Русия спада.

Водещите индикатори на ОИСР целят да дадат ранни сигнали за повратни точки между разширяването и свиването на икономическата активност и са базирани на разнообразни данни, които са доказали изпреварващия си характер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още