IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от Г-7 обсъждат мерки в подкрепа на растежа

Някои страни са готови да насърчат икономиките си чрез фискални стимули, ако глобалното възстановяване се забави, каза канадският финансов министър

13:56 | 12.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Канадският финансов министър Джим Флахърти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Канадският финансов министър Джим Флахърти. Снимка: Ройтерс

Някои страни от Г-7 заявяват готовност да насърчат икономиките си с допълнителни фискални стимули, в случай че глобалното възстановяване се забави, заяви канадският финансов министър Джим Флахърти след срещата на групата в Токио, цитиран от Bloomberg.

„Имаше дискусия сред част от участниците в срещата по тази тема във връзка със ситуацията в Европа“, коментира Флахърти. „Континентът е в рецесия, а безработицата нараства“, допълва той.

Проблемите в Европа са централна тема и на срещата на Световната банка (СБ) и Международния валутен фонд (МВФ) в Токио, на която световните финансови лидери обсъждат начини за постигане на устойчиво глобално възстановяване.

По-рано тази седмица МВФ предупреди, че при липса на решителни действия рискът от рязко забавяне на растежа става „притеснително висок“.

Флахърти изтъкна също, че намира за уместно да бъдат обсъдени предложенията на изпълнителния директор на МВФ Кристин Лагард, на Гърция и други притиснати от дълговото бреме европейски страни да бъде предоставено повече време за изпълнението на поетите фискални ангажименти.

„Определено съм на мнение, че си струва да обсъдим предложенията“, казва Флахърти. „Предизвикателството за Европа се състои в това, че европейската икономика е в рецесия. Определено ще е по-добре, ако имаме известен икономически растеж в региона.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още