IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на Турция надхвърли очакванията

Вносът на инвестиционни стоки е нараснал за първи път от 2011 г., което е знак за съживяване на икономическата активност

16:57 | 28.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на централната банка в Анкара Ердем Башчъ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на централната банка в Анкара Ердем Башчъ. Снимка: Ройтерс

Търговският дефицит на Турция се е свил по-слабо от очакваното през ноември, след като вносът към страната се увеличи за първи път от май – знак за съживяване на икономическата активност, съобщава Bloomberg.

Дупката в търговското салдо на Турция достигна 7,16 млрд. долара през изминалия месец, надхвърляйки прогнозираните на анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, за дефицит от 6 млрд. долара.

Търговският дефицит на страната се е понижил спрямо достигнатите година по-рано 7,57 млрд. долара, съобщава турската статистическа агенция. Вносът от своя страна се е увеличил с 13% до 21 млрд. долара, отбелязвайки най-силния темп на нарастване от октомври 2011 г. В същото време турският износ се е разширил с 25% до 13,8 млрд. долара.

„Ноември е повратен месец за търговския дефицит на страната“, казва Сенгюл Дагдежирен, главен икономист на ING Bank в Истанбул. Вносът на инвестиционни стоки е нараснал за първи път от 2011 г., когато централната банка започна да затяга монетарната си политика, допълва тя.

Турската централна банка затегна монетарната си политика през първата половина на годината, за да овладее инфлацията и да ограничи раздаването на потребителски кредити, които стимулират вноса и през 2011 г. доведоха до нарастване на дефицита по текущата сметка на страната до 77 млрд. долара.

Управителят на централната банка в Анкара Ердем Башчъ постепенно понижи лихвените проценти от края на май поради отслабването на растежа.

Експанзията на турската икономика се забави до 3% през второто тримесечие и 1,6% през третото – най-бавният темп на растеж през последните 3 години.

Турският износ беше подкрепен от продажбите на злато за Иран и Обединените арабски емирства (ОАЕ), които през ноември достигнаха 1,2 млрд. долара. Общият износ на страната през въпросния месец достига 1,5 млрд. долара.

Продажбите на злато от началото на годината са нараснали до 15,5 млрд. долара на фона на все по-суровите международни санкции срещу ислямската република и нейната ядрена програма.

През първите 11 месеца на миналата година Турция е изнесла благородни метали за 3,7 млрд. долара.

„Силният износ е подкрепен от продажбите на злато за Иран през Обединените арабски емирства“, коментира Озгур Алтъг, главен икономист на BGC Partners в Истанбул.

Турция диверсифицира своя износ, свивайки стокообмена си със застигнатия от кризата Европейски съюз (ЕС) – най-големият търговски партньор на страната – и разширявайки търговските си връзки с Близкия изток, Азия и Африка. Делът от турския износ, който се пада на ЕС, се е понижил до 42% от 45% година по-рано.

„Диверсификацията на турския износ е доста успешна“, казва Озан Газитурк, икономист на базираната в Истанбул Sekerbank TAS. „За последните 4-5 години делът на износа за Европа се е понижил, тъй като Турция се справя доста добре с намирането на нови пазари“.

Днес в Истанбул турската лира поевтиня с 0,2% до 1,792 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още