IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви оценки заслужават водещите централни банкери?

Докато Фед и Японската централна банка дават яснота за политиката си, ЕЦБ внася несигурност на пазарите, смята инвестиционният мениджър Джим МакКогън

10:30 | 17.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какви оценки заслужават водещите централни банкери?

С края на учебната година е време за „оформяне“ на водещите централни банкери, пише CNBC. Ето какви оценки им поставя Джим МакКогън, главен изпълнителен директор на Principal Global Investors, която управлява активи за около 280 млрд. долара.

Според него управителят на Японската централна банка Харухико Курода получава най-високата оценка А-, следван от ръководителя на Федерални резерв Бен Бернанке с В. Най-зле се представя шефът на ЕЦБ Марио Драги с оценка C.

“Единствената причина Драги да получи С е, че все пак се справя по-добре от предшественика си Жан-Клод Трише“, казва МакКогън.

„Проблемът е че всички говорят много за прекратяване на монетарните стимули от страна на Фед, но няма никакви знаци за изтегляне на стимулите от ЕЦБ, която увеличи драстично баланса си без обаче това да се отразява на икономиката.“

През последните две години ЕЦБ насочи ликвидност към банките и намали лихвите, но мерките не се трансформираха в икономически растеж. Еврозоната се сви с 0,2% през първото тримесечие. Сега се говори, че ЕЦБ може да намали още лихвите.

„В резултат на това ЕЦБ вероятно ще остане източник на несигурност за в бъдеще“, посочва МакКогън. „Бернанке от своя страна загатна много умело бъдещите ходове на Фед. През декември централната банка на САЩ се ангажира да запази ниските лихви, докато безработицата не падне под 6,5%, при положение че инфлацията не надвиши 2,5%.

„Федералният резерв е много прозрачен относно дебата за прекратяване на стимулите. Ябсолютно ясно е, че мнозинството около Бернанке подкрепя неговия курс."

Подобно на Фед Японската централна банка внесе яснота на пазарите като определи инфлация от 2% годишно за своя цел, до постигането на която ще продължи с агресивното изкупуване на облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още