IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банката за международни разплащания призова централните банки да спрат стимулите

Финансовата институция призовава членовете си да се фокусират върху инфлацията, както и да направят повече за връщането на икономиките към растеж

11:39 | 24.06.13 г. 2
Банката за международни разплащания призова централните банки да спрат стимулите

Централните банки трябва да спрат да стимулират възстановяването на световната икономика, коментира Банката за международни разплащания след сътресенията на пазарите, които предизвика изказването на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, че американската централна банка ще започне да изтегля ликвидност.

Банката, цитирана от FT, посочва, че Фед просто си купува време и предупреждава, че продължаващото изкупуване на облигации ще забави оздравяването на икономиката.

Институцията се възползва от влиятелния си годишен доклад и призовава членовете си да се фокусират върху инфлацията, както и да направят повече за връщането към растеж.

В доклада се посочва, че „икономиката е преминала през най-тежкия период на кризата и целта е мудните икономики да се върнат към устойчив растеж“. „Уви, централните банки не могат да направят повече без да засилят рисковете, които вече създадоха“, посочва банката в доклада си, като допълва, че „извънредните стимули стават все по-опасни“.

„Как могат централните банки да насърчат отговорните за структурното приспособяване на икономиката да осъществят тези реформи? Как те могат да предотвратят икономиките да станат твърде зависими от паричните стимули? Кога е най-подходящото време централните банки да изтеглят паричните стимули и как могат да избегнат рязкото покачване в доходността на облигациите? Време е паричната политика да започне да отговаря на тези въпроси“, посочва се още в документа.

„Възможно ли е централните банки да направят за икономиката каквото трябва? Това става все по-малко вероятно. Централните банки не могат да възстановят балансите на домакинствата и на финансовите институции“, заключават експертите.

Банката за международни разплащания възроптава и срещу критиците на мерките за строги икономии в еврозоната, като подчертава, че „има основания да бъдем скептични за някои аргументи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ама чакай сега - да не вървят и по вестниците нарежданията ;))) - за стадото нарежданията са различни - прави разлика моля ти се ;)) - сега те подготвят да започнеш да се настройваш да заживееш без пари, при условие, че до вчера трябваше да се набълбукваш с пълна сила в полза на световното възстановяване... Аз лично нямам нищо против и с ТАЗИ манипулация, ако всеки намери кой да му връща кредитите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
space-man
преди 10 години
Ето от къде идват нарежданията към Бернанке!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още