IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Бразилия влива доларова ликвидност

Интервенцията на стойност 60 млрд. долара до края на годината цели да подкрепи бразилския реал

11:10 | 23.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Бразилия влива доларова ликвидност

Централната банка на Бразилия късно в четвъртък заяви, че ще осигури най-малко 60 милиарда допълнителна доларова ликвидност до края на годината, съобщава Wall Street Journal.

Според плана банката ще предложи заеми и суапове на стойност 3 млрд. долара седмично чрез аукциони, започващи от утре. 

Реалът се превърна в един от най-големите губещи сред спадащите валути на развиващите се пазари. През последните дни бразилската валута докосна най-ниската си точка от 2008 г. насам.

В страна с дълга история на инфлация и нестабилна валута, решението на централната банка подчертава политическите последствия от спада на реала за президента Дилма Русеф, която е изправена пред избори следващата година.

Г-жа Русеф се срещна късно в сряда вечер с ръководителя на централната банка и с министъра на финансите в президентската си резиденция, с което предизвика очаквания за валутните мерки.

Мерките илюстрират бързо променящата се среда за развиващите се пазаи, откакто Федералният резерв на САЩ обяви, че ще намали монетарните си стимули.

Бразилия през последните години всъщност се бореше с надценена, а не спадаща валута. Финансовият министър Гуидо Мантега стана известен с оплакванията си, че страната му е жертва на "валутна война", след като реалът поскъпна срещу долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още