IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия вдигна основната лихва с 0,5 пункта до 8,5% заради инфлацията

Сигналите за свиване на монетарните стимули в САЩ предизвикаха отлив на щатски капитали, което отслаби реала и оскъпи вноса

13:33 | 11.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Бразилия вдигна основната лихва с 0,5 пункта до 8,5% заради инфлацията

Бразилия повиши основната лихва с 0,5 процентни пункта до 8,5%, запазвайки темпото на монетарното затягане за борба с достигналата 20-месечен връх инфлация, която подкопава растежа в най-голямата латиноамериканска икономика, съобщи Ройтерс.

Комисията за монетарна политика към бразилската централна банка гласува единодушно за вдигането на лихвата до най-високото й ниво за последните 14 месеца, оправдавайки очакванията на повечето анализатори.

Повишаващите се цени вече започнаха да подкопават покупателната способност на бразилците, заплашвайки популярността на президента Дилма Русеф, която се опитва да усмири националното движение срещу лошите обществени услуги и корупцията, предизвикано от повишаването през миналия месец на цените на билетите за градския транспорт.

Това е трето поредно повишаване на  основната лихва в опит да се върне доверието в централната банка като борец с инфлацията.

"По-твърдите действия на централната банка помагат за възстановяването на част от политическото доверие в Бразилия, но те все още имат да извървят дълъг път", заяви Робърт Ууд, икономист за Бразилия в Economist Intelligence Unit. "Отслабването на валутата ще подхрани инфлацията. Централната банка усеща неблагоприятната инфлационна динамика и действа, за да удържи цените", добави той.

Рязкото обезценяване на бразилския реал, което увеличава цената на вносните стоки, представлява сериозно предизвикателство за централната банка, която бе обещала да свали инфлацията под нивото от 5,84%, отчетено за миналата година.

"Комисията разбира, че това решение ще допринесе за забавянето на инфлацията, и гарантира, че тенденцията ще продължи и догодина", се посочва в съобщение на централната банка, запазвайки изказа от предишното аналогично решение.

Русеф, която се очаква да се кандидатира и за предстоящите догодина президентски избори, бе обещала да увеличи инвестициите в обществените услуги, но същевременно да запази бюджетната дисциплина, за да си върне доверието на инвеститорите след 2 години на ръст под очакванията. В сигнал към централната банка от президентската администрация бяха посочили, че правят последни корекции в бюджетни съкращения на стойност до 15 млрд. реала (6,63 млрд. долара).

Фискалното благоразумие и нивото на обменния курс ще се окажат ключови при определянето на бъдещите действия на централната банка в рамките на настоящия цикъл на монетарно затягане, като според някои икономисти основната лихва може да достигне дори двуцифрено ниво.

"Очаквам те да продължат с темпото от 50 базисни пункта, тъй като не дават признаци за нищо друго", заяви Густаво Мендонка, икономист в Saga Capital в Рио де Жанейро.

Централната банка ускори темпото на затягане през май с изненадващо повишаване на основната лихва с 50 базисни пункта, осъществявайки поврат в монетарната си политика, след като икономическото възстановяване в САЩ намали факторите от чужбина, влияещи в посока на забавяне на инфлацията.

Евентуалното свиване на стимулите от страна на Федералния резерв на САЩ предизвика отлив на щатски долари от страни с развиващи се икономики като Бразилия, притискайки техните валути и повишавайки цените по вноса.

Високопоставен представител на бразилското правителство заяви във вторник пред Ройтерс, че монетарната политика "ще трябва да стане по-рестриктивна", за да компенсира очакваното изтегляне на американските стимули.

През юни инфлацията на годишна база в Бразилия се ускори до най-бързото си темпо от 20 месеца, достигайки 6,7% и надхвърляйки тавана на целта на централната банка от 4,5% плюс/минус 2 процентни пункта. На месечна база то остана под пазарните очаквания, подкрепяйки надеждите, че ръстът на потребителските цени може да започне да се забавя.

През миналия месец централната банка повиши рязко собствените си оценки за инфлацията за 2013 и 2014 г., но даде да се разбере, че ще действа агресивно, за да изпълни целта си за свеждането й под 5,84. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още