IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реалът достигна 4-годишно дъно

Бразилската валути губи 10% от началото на годината, което подпомага износа на кафе

14:04 | 04.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Реалът достигна 4-годишно дъно

Бразилският реал достигна най-ниските си нива от 4 години насам. Спадът подпомага износа на кафе от най-бързо развиващата се страна в Латинска Америка, като печеливши са големи световни компании като Starbucks и Kraft Foods, предава Bulgaria On Air.

Реалът отстъпва с близо 9,5% от началото на годината – най-много от 24-те основни валути на развиващи се пазари. Това стимулира доставките на кафе, които са нараснали с 20% на годишна база според данните на бразилското търговско министерство.

Колумбия, която е вторият най-голям производител на кафе в световен план, е покачила износа си с 32% за първите 5 месеца на годината, след като и песото загуби над 7 на сто спрямо долара.

В Перу пък, която е трета в класацията, поръчките са по-малко с 31%, тъй като купувачите са се насочили към Бразилия. Продажбите при най-популярният сорт – арабика, са се сринали с над 60 на сто от 14-годишния пик през 2011 г.

Междувременно експертите от Credit Suisse, TD Securities и Bank of America Merrill Lynch прогнозират, че австралийският долар ще продължи спада си, след като вече се превърна в най-лошо представящата се валута за последните 3 месеца.

От Credit Suisse обявиха, че австралийската валута ще се достигне 75 американски цента през следващите 12 месеца – ниво, което не е достигано от май 2009 г. TD пък намалиха прогнозата си до края на 2013 г. до 90 цента и добавиха, че най-вероятно Централната банка на Австралия ще намали лихвения процент още тази година. Bank of America от своя страна виждат валутата на островната страна да достигне ниво от 89 цента.

От началото на април австралийският  долар е загубил 13% от стойността си – най-големия спад сред 31-те водещи валути, следени от Bloomberg.

Гуверньорът на Централната банка на Австралия Глен Стивънс обяви, че ако се наложи ще намали лихвения процент допълнително, само ден след като остави нивото непроменено. Той направи този коментар на фона на незадоволителното за страната ниво на инфлация.

Министър-председателят Кевин Руд отбеляза през тази седмица риска от влизане на страната в първата рецесия от близо две десетилетия. Той призова за пълно възползване от слабата валута за подпомагане на производството, услугите и земеделието.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още