IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алън Грийнспан: Кризата в САЩ ще се повтори отново

Бившият председател на Фед смята, че кризата в еврозоната ще продължи дотогава, докато съюзът не извърши политическа консолидация

11:54 | 21.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Алън Грийнспан като шеф на Фед през 2004 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Алън Грийнспан като шеф на Фед през 2004 г. Снимка: Ройтерс

Бившият председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан счита, че политическата криза, която почти доведе страната до фалит, е напълно вероятно да се повтори отново.

В интервю пред ВВС той заяви, че никога до сега не е виждал подобна ситуация във Вашингтон, където думата „компромис“ да е била толкова непозната.

Грийнспан призна симпатиите си към целите на Чаеното парти – републиканската фракция, която се бореше с правителството по време на разговорите за повишаване на тавана на дълга. Но според  бившия централен банкер тактиката на партията била недемократична.

За бъдещето на еврозоната

Грийнспан смята, че кризата в еврозоната ще продължи дотогава, докато съюзът не извърши политическа консолидация.

„Културата на Гърция не е като тази на Германия. Ето защо съжителството им под един покрив е немислимо“, заявява Грийнспан, който е считан за една от най-влиятелните фигури в икономиката, когато оглавяваше Фед в периода 1987-2006 г.

„Единственият начин това да бъде избегнато е с политически съюз като разделението на Източна и Западна Германия. Но дори и това не би работило толкова добре, колкото би трябвало“, казва банкерът. Той приветства положително опитите на Великобритания да съживи икономиката си.

Финансовият колапс от 2008 г.

Грийнспан се защити и отвърна на критиките, че именно лесният достъп до кредит и разхлабените регулации са причинили финансовия крах през 2008 г. Той отказа да коментира състоянието на пазара на финансови деривати.

„Едно от нещата, които ме шокираха, беше, че не само сложният модел на парична политика на Фед напълно пропусна краха от 15 септември 2008 г., но това направиха Международния валутен фонд и JP Morgan, които само три дни преди кризата направиха прогнози, че американската икономика ще расте и през 2009 г., и през 2010 г.“, продължава Грийнспан.

Според него съществува разлика между това да предскажеш балоните в икономиката и да предскажеш кога точно ще се спукат, отричайки обвиненията, че той не е дал достатъчно ясно предупреждение, че финансовите пазари са изправени пред ръба на колапса.

„Точните думи за отправяне на предупреждение трябва да бъдат подбирани много внимателно, за да не се объркат пазарите. Бях много разтревожен за това какви ще бъдат последиците“, казва той.

Грийнспан, който е на 87 години и управлява консултантска компания, критикува и растящата тенденция за осъществяването на тесни връзки между бизнесмени и държавни служители в САЩ, наричайки я „crony capitalism“.

„Обикновено това е явление, при което публичните власти изразяват своите предпочитания към определени хора в частния сектори в замяна на политически услуги“, казва банкерът. Докато това е широко разпространено в Китай и Русия, то в САЩ и Великобритания не е често срещано явление. Грийнспан изрази своето притеснение, че и САЩ поема по този път.

За икономиката на Китай

„Един от основните проблеми на Китай е, че неговите иновации са главно заемни технологии“, коментира състоянието на икономиката на страната. Той очаква темпът на растеж в Китай да се забави, ако държавата не започне да създава иновации.

Част от проблема е, че Китай се подчинява на строго определените норми и затова иноваторите все още не мислят достатъчно нестандартно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още