IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грийнспан: Не виждам "безразсъдна еуфория" на пазара

Акциите остават подценени дори след последните ръстове, смята бившият ръководител на Фед

19:05 | 15.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият шеф на Фед Алън Грийнспан не вижда &quot;безразсъдна еуфория&quot; на пазара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият шеф на Фед Алън Грийнспан не вижда "безразсъдна еуфория" на пазара. Снимка: Ройтерс

Въпреки че водещите акции са на исторически върхове, бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан заявява пред CNBC, че "irrational exuberance" (безразсъдна еуфория) е последният термин, който би използвал, за да опише пазара днес.

Грийнспан въведе тази фраза през 1996 г., в отговор на покачващите се акции по време на дотком балона. Любопитно е, че точно през 1996 г. бе последният път, когато индексът Dow Jones Industrial Average отбеляза ръстове в 10 поредни сесии преди да регистрира подобна серия вчера.

Според Грийнспан акциите са "значително подценени" в исторически план, дори и след последните ръстове. Той отбелязва, че повишаването на подоходния данък не свива потреблението заради растящите цени на активите.

Днес пазарът ще се опита да удължи серията до 11 положителни сесии – нещо, което за последно се е случвало в период, обхващащ края на 1991 и началото на 1992 г. Вероятността това да стане се усилва от факта, че Dow Jones e затвaрял на плюс всеки петък от началото на годината.

По отношение на банките и концепцията „твърде големи, за да фалират", Грийнспан смята, че това е най-важният регулаторен проблем в наше време, като според него той се влошава. Банкерът добавя, че законът за реформа на Wall Street Дод-Франк е базиран на грешна структура и не вярва, че ще бъде изцяло въведен.

Грийнспан заявява, че би предпочел да види по-високо ниво на банковия капитал на постоянна база с цел защита от фалит. Според него, ако се наложи, банките трябва да бъдат оставени да фалират, като минат през стандартната процедура по неплатежоспособност и ликвидация, а пазарите  да направят съответните корекции. Той посочи, че това е работило в продължение на много дълъг период в миналото.

Бившият централен банкер смята, че банките не трябва да бъдат принуждавани да се връщат в свят, в който търговското и инвестиционното банкиране са отделени. "Финансовата система става все по-сложна, и това е необходимо, след като самата икономиката е станала много по-сложна."

"Да се раздробяват банките при това положение няма никакъв смисъл, но ако проблемът "твърде големи, за да фалират" не може да бъде решен по друг начин, бих подкрепил раздробяването", споделя Грийнспан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още