IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Световната икономика ще нарасне с 3,6% през 2014 г.

Глобалната икономика ще ускори растежа си след трите поредни години на забавяне, показва анкетата на агенцията

21:18 | 16.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Ройтерс: Световната икономика ще нарасне с 3,6% през 2014 г.

Много по-добра година предстои за повечето от водещите развити икономики, въпреки че ниската инфлация ще продължи, усложнявайки задачата на централните банки да върнат основните си лихви до нормални нива, показва проучване на Ройтерс.

Както и през последните няколко години САЩ изглежда ще поведат хорото, като растежът ще се ускори също във Великобритания и Германия. Япония изглежда ще разочарова, а еврозоната вероятно ще изостане от останалите западни икономики. При развиващите се иконоимики картината отново е смесена.

Може би най-голямата разлика през тази година е, че прогнозите на около 300 икономисти от целия свят през последната седмица не виждат голям шанс за рецесия в еврозоната.

Като цяло изследването показва, че световната икономика ще нарасне с 3,6% през тази година след ръст от 2,9% през миналата. Това би прекъснало трите поредни години на забавяне на растежа, след като глобалната икономика се възстанови от тежката рецесия през 2009 г.

Според Световната банка световният икономически растеж през 2014 г. ще се ускори до 3,2%, като банката предвижда растежът в развитите страни да бъде 2,2%, а в развиващите се държави - 5,3%.

Последните няколко месеца се характеризират с рязко забавяне на инфлацията в много от развитите икономики, като в някои от тях темпът на ръст на потребителските цени е доста под целевите равнища на централните банки.

Шефът на МВФ Кристин Лагард вчера предупреди за риска от дефлационна спирала, въпреки че е оптимистка за ускоряване на икономическия растеж.

Макар проучването на Ройтерс да показва, че дефлацията изглежда малко вероятна, то ниската инфлация ще остане широко разпространена, включително в еврозната, където годишната инфлация спадна до 0,8% през декември.

„Не прогнозираме изпадане в дефлация, а просто подчертаваме риска инфлацията да остане прекалено ниска или да продължи да се понижава през следващите две години“, коментира Стивън Кинг, главен икономист в HSBC в глобалната си прогноза за годината.

Консенсусът за растежа в САЩ през 2014 г. се е повишил до 2,9% от декемврийската оценка за 2,6%, след очаквания ръст от 1,9% през 2013 г. За Япония се очаква растежът да се забави до 0,7% за фискалната 2014-2015 г. спрямо 2,5% за предишната. В еврозоната се предвижда растеж от 1% тази година след свиването от 0,4% през миналата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още