IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос съветва инвеститорите да намалят дюрациите на облигациите си

Ръководителят на Pimco споделя, че често се е обръщал за инвестиционен съвет към своята котка, чиято "дюрация" са съжаление вече е нула

16:39 | 04.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бил Грос съветва инвеститорите да намалят дюрациите на облигациите си

„Пътят на всички живи същества приключва с трагичен край“, сподели съизпълнителният директор на Pimco Бил Грос в последната си инвестиционна прогноза, предава MarketWatch.

Но тук не става въпрос за пазара на облигации. Той има предвид своята котка, чиято женственост и грация са ѝ донесли името Боб. И изглежда собственикът ѝ има причина да бъде разстроен – Боб е бил вещ трейдър в избирането на акции.

„Често се обръщах към нея за препоръки относно акции на храни за домашни любимци и тя ми отговаряше с едно мяукане за „не“ и две мяукания за „купувай“. Не беше толкова сигурна за лихвите, но това никога не ми е пречело да я питам“ , спомня си Грос.

Сега, в отсъствието на своя верен приятел, Грос се бори с разплитането на сложния облигационен пазар без помощта на Боб.

Този месец горещите теми са образуването на цените на активите и непостоянството на пазара. Доходността, която инвеститорите получават от ценните си книжа за единица дюрация (мярка за чувствителността на цените на облигациите спрямо изменението на лихвите, може да се опише като среднопретеглен матуритет на плащанията по облигациите) е много ниска, отбелязва Грос. Това означава, че те трябва или да удължат дюрацията, за да получат по-висока доходност, или да я намалят още повече.

„Pimco съветва да заложите на спредовете и в по-малка степен на волатилността и колебанията. Намалете дюрацията. Въпреки че спредовете в доходността са малки те не са толкова свити, колкото лихвите, които в момента са в процес на нормализиране. Макар че Pimco е на едно мнение с Джанет Йелън, че подобна нормализация ще отнеме много време, предположенията сочат, че когато Фед приключи свиването на стимулите, облигациите с матуритет между 5 и 30 години, които Фед изкупуваше, ще трябва да бъдат продавани с по-висока доходност, за да примамят обратно частния сектор.“

Дали това ще бъде достатъчно на Pimco, за да надвие конкурентите си, предстои да видим. Флагманът на компанията Pimco Total Return Fund се справи по-зле от 95% от конкурентите си през март и продължи да губи активи. Инвеститорите изтеглиха 3,1 млрд. долара от фонда през миналия месец, затвърждавайки 11-месечната тенденция на отлив на капитали.

Но може би Боб ще помогне за подобряването на ситуацията в оставащите му 8 живота.

„Тя винаги беше по-сигурна за акциите на котешки храни, но може би от котешкия рай са я дарили с допълнителна интуиция. Ще трябва да я попитам в сънищата си. Все пак те се сбъдват понякога“, казва Грос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
barbaron
преди 10 години
Моля за извинение, не знаех, че "дюрация" е прието като абревиатура на едно понятие, което би било доста дълго за изписване :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
barbaron
преди 10 години
Не мога да разбера, преводачите дураци ли са или се правят на интересни, та ни говорят за "дюрации".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още