IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО предупреди за разрастване на протекционизма в Г20

Най-развитите страни са предприели през последните шест месеца повече мерки за ограничаване на търговията, отколкото за нейното насърчаване

19:33 | 18.06.14 г.
<p>
	Генералният директор на СТО Роберто Асеведо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Генералният директор на СТО Роберто Асеведо. Снимка: Ройтерс

Страните от Г20 са предприели през последните шест месеца повече мерки за ограничаване на търговията, отколкото за нейното насърчаване, дори и след като световната икономика започна да отчита цялостно възстановяване на растежа и търговията. Това показа нов доклад, публикуван в сряда от Световната търговска организация (СТО) като част от нейния ангажимент да следи всички търговски ограничения от страна на членовете на Г20, въведени вследствие на кризата от 2008 г.

Докладът представи ходовете, предприети от по-голямата част от членовете на Г20, включително САЩ, Китай и Европейския съюз. Те варират от започването на антидъмпингови разследвания до въвеждането на специални изисквания за лицензиране, които дискриминират чуждестранните фирми. В списъка попадат и схемите за подпомагане на местното производство, които се разгледат неблагоприятно в рамките на СТО.

СТО е идентифицирала 112 ограничителни търговски мерки, въведени от членовете на обединението на водещите напреднали и развиващи се икономики. Действията са предприети в периода между средата на ноември 2013 г. и средата на май 2014 г., пише Financial Times.

Равнището е малко по-малко от 116-те търговски ограничения, въведени от членовете на Г20 през шестте месеца преди това. Броят на мерките по либерализиране на търговията също е нараснал – до 98 през шестте месеца до средата на май спрямо 57 през шестте месеца преди това.

Въпреки това общият брой на търговски ограничения, въведени от началото на кризата продължава да расте. По данни на СТО от октомври 2008 г. насам са били въведени 1 185 нови търговски ограничения, като едва 251 са били отстранени до средата на май.

"Ясно е, че козината на търговските ограничения е станала малко по-дебела през този период", заяви Роберто Асеведо, генерален директор на СТО. "Това няма да помогне на нашите усилия в подкрепа на растежа и развитието на целия свят", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още