IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест риска за световните пазари през второто полугодие

Първата половина на годината бе положителна за пазарите от гледна точка на финансовите резултати

15:56 | 01.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шест риска за световните пазари през второто полугодие

Половината от 2014 г. премина и водещите пазари вече се насочват към лятното настроение – идеален момент за равносметка и поглед към това, което все още може да ни изненада през тази година.

Въпреки геополитически сътресения в Украйна и Близкия Изток първото полугодие като цяло бе положително за финансовите пазари според данните на MSCI. Общият обем на първичните публични предлагания (Initial public offering – IPO) през първото полугодие се увеличи с 44% до 104,9 млрд. долара, а броят на сделките е достигнал 533 по данни на Dealogic. Въпреки това пазарът на сливания и придобивания продължи да бъде под предкризисните нива.

Пазарите бяха уверени, че основните централни банки ще продължат да наливат пари във финансовата система, както и че лихвените проценти ще останат на рекордно ниски равнища, въпреки че това може да доведе до риск от други проблеми, пише руският портал "Вести".

"Инвеститорите наддават за финансови активи, подкрепяйки очакванията, че световната парична политика ще продължи да бъде гъвкава за дълго време", посочиха в скорошен анализ анализаторите от Barclays.

Какви потенциални сътресения ни предстоят?

Повишаването на основните лихви

Втората половина на 2014 г. вероятно ще ни изненада с първото увеличение на лихвените равнища от страна на голяма западна централна банка. Твърде голяма е вероятността това да бъде Английската централна банка, която да покачи ставките си през ноември, ако сигналите за състоянието на икономиката продължат да са така позитивни.

От друга страна ЕЦБ възнамерява да запази ниските си лихвени нива до края на 2016 г., или поне докато инфлацията в еврозоната изостава значително под целевото равнище от 2%. Това донякъде ще омекоти ефекта от действията на други банки в големите икономики.

Също така няма никакво съмнение, че Федералният резерв на САЩ ще се насочва постепенно към затягане на паричната си политика.

Рискът Великобритания да напусне ЕС

В Обединеното кралство се очаква засилване на дебата за данъчната система, тъй като политиците трябва да подготвят своите позиции в очакване на изборите през 2015 г.

Последните проучвания показват, че реформите в Европейския съюз (ЕС) са ключов фактор, който ще определи нагласата на британските гласоподаватели относно идеите за напускане на Съюза. Очевидно е, че министър-председателят Дейвид Камерън ще използва назначаването на Жан-Клод Юнкер за ръководител на Европейската комисия като аргумент, което значително намалява шансовете на противниците на отцепването. А едно подобно развитие би било тежък удар върху единна Европа.

Референдумът се очаква не по-рано от 2017 г., но дотогава публичното говорене по темата ще влияе силно на политическите и икономическите процеси на Стария континент.

Поскъпването на петрола

Геополитическите рискове едва ли ще изчезнат, но ако цената на петрола продължи да расте поради проблемите в Близкия Изток, някои водещи страни, особено в развиващия се свят, биха имали тежки проблеми.

По-рано тази година фокусът бе насочен към преговорите между САЩ и Иран. Двустранният диалог през второто полугодие се очаква да доведе до цялостно премахване или най-малко облекчаване на санкциите преди края на тази година или най-късно в началото на следващата.

В същото време президентът на САЩ Барак Обама ще се опита да заобиколи съпротивата на Конгреса, за да се смекчи санкциите, ако е необходимо. Най-интересно е, че Вашингтон изглежда готов за диалог с Иран без да взема предвид интересите на съюзниците в региона, което прави ситуацията още по-сложна. Независимо от това Щатите са готови да платят тази цена за нормализиране на отношенията с Иран.

От друга страна светът продължава да наблюдава ситуацията в съседен Ирак. Ако екстремистите от "Ислямската държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) не бъдат спряни от правителствените сили, петролните доставки от втория по големина производител на "черно злато" сред страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) могат да бъдат под заплаха.

ИДИЛ вече пое контрола над областта Аджеел, на чиято територия петролните полета доставят около 30 000 барела на ден. Ожесточени боеве се водят също и при една от най-големите рафинерии в страната, разположена в провинция Байджи. Ако настъплението на радикалните ислямисти към южната част на страната не бъде спряно, Техеран е изправен пред пълна загуба на контрол над Ирак и преминаването му под контрола на лидерите на терористичните организации.

Последствията могат да бъдат катастрофални, тъй като ще унищожат напълно крехкия баланс на силите в Близкия Изток и вероятно ще провокират радикализацията на населението в съседните страни.

Увеличението на цените на хранителните продукти

Освен цените на енергийните ресурси ръстове ще отбележат и тези на други стоки, като например зърнените храни. Независимо от това през втората половина на тази година цените на стоките ще растат равномерно.

Производството на енергия и промишлени продукти ще бъде по-добро от това на зърното.

В допълнение анализаторите от Citi прогнозират, че през есента САЩ ще се радват на рекордна реколта.

Бавното възстановяване на световната икономика

Barclays препоръча на своите клиенти рисковите стратегии да останат на заден план и философията на търгуване да стане "по-отбранителна". Това навежда на мисълта, че човек не трябва да очаква здравословно възстановяване на световната икономика.

Старият континент ще остане под политически и социален натиск, а реализирането на структурните реформи ще е все така трудно въпреки необходимостта от управление на кризите в дългосрочен план.

Положените усилия от страна на Европейската централна банка за осигуряване на по-лесен достъп до кредити за малките и средни предприятия ще имат ограничен успех. Комбинацията от висока безработица и свити условия за кредитиране ще доведе до редица негативни последици до края на годината.

В Съединените щати растежът се очаква да бъде постоянен, но нисък, смятат икономистите от HSBC.

Големите проблеми в някои развиващи се пазари

Турция е един от най-тревожните развиващи се пазари. "Страната все още има миролюбива централна банка и политическа несигурност. Турция е засегната и от високите цени на петрола. Русия и Венецуела пък ще извличат полза от това", посочи ръководителят на изследователското звено за Европа, Близкия Изток и Африка в Barclays Кристиан Келер.

В същото време Турция активно търси начини да се изправи срещу Иран и тези методи са много видими, особено в Ирак. Анкара използва енергийните сделки с правителството на Кюрдистан и по този начин завързва още повече възела в региона.

В Турция управляващата "Партия на справедливостта и развитието" ще се изправи срещу увеличаващото се вътрешно напрежение. То вероятно ще включва активни публични демонстрации и бунтове, свързани с дейността на Кюрдската работническа партия. Въпреки това вероятността за пълно възраждане на кюрдските бунтовнически движение в Турция през тази година е твърде малка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още