IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Говоренето за "балони" може да се превърне в самосбъдващо се пророчество

Определението "балон" се използва все по-често в медиите за описване на състоянието на пазарите, отбелязва анализатор

17:00 | 24.08.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Говоренето за "балони" може да се превърне в самосбъдващо се пророчество

Понятието „балон“ се използва все по-често по отношение на капиталовите пазарите по света, като това би могло да представлява риск за икономиката, ако тенденцията се запази, пише CNBC. Думата „балон“ е била употребена 4 600 пъти в пресата през тази година, отбелязва съоснователят на филиала на Morgan Stanley – ConvertBond.com, Лорънс МакДоналд, като този брой може да се увеличи до 7 900 до края на годината.

За сравнение, думата е била споменавана в новините 6 850 пъти през 2007 г., една година преди началото на финансовата криза и 6 800 пъти през 1999 г., предхождаща спукването на технологичния балон през 2000 г., отчита той.

Опасенията от балон могат да се превърнат в самосбъдващо се пророчество, защото коментатори, които говорят за балони и надценяване на активите, често имат позиции на пазара, смята пазарният стратег в IG Еван Лукас.

„Все повече новини гравитират около понятия като „балон“, „надценен“, „раздут“ и др.“, посочва Лукас. „Това почти води до създаването на ефекта на снежната топка, след като коментаторите, очакващи спад на пазара, заемат такива позиции и препоръчват на своите клиенти да направят същото. Рано или късно песимистите надделяват над оптимистите“, обяснява той.

Изпълнителният директор на Compass Global Markets Андрю Сю също подкрепя идеята за самосбъдващото се пророчество, особено при условия на прегрял пазар.

„Употребяването на думата „балон“ със сигурност може да окаже влияние върху поведението на хората и ако нещо потвърди убежденията им, че балон съществува, те ще се фокусират върху това и ще игнорират останалите данни. И когато това стане имаме ефект на пеперудата“, отбелязва Сю.

Стратезите предупреждават, че този вариант може скоро да се разиграе на пазарите, като сегашният възход е близо до повратната си точка, а инвеститорите споделят съмнения относно икономическото покритие на бичия пазар.

„S&P 500 не намира причина да се изкачи още, а европейските индекси отчитат спадове през последните 4-5 седмици, след като германският DAX изкачи рекорден връх. Междувременно австралийската борса не може да надскочи 6,5-годишния си връх“, казва Лукас.

„Лично аз смятам, че определението „балон“ е прекалено силно. Въпреки това капиталовите пазари определено са раздути“, добавя той.

Коментарите на Лукас идват след изявленията на крайно песимистичния анализатор и отявлен критик на Федералния резерв Джон Хусман. Според Хусман пазарите се намират в предсмъртната агония на силно развит балон при активите, който представлява 15% от технологичния балон през 2000 г.

„Основната разлика между днешната ситуация и тази през 2000 г. е, че тогава балонът беше очевиден при технологиите, докато сега той обхваща всички сектори, като пазарните оценки на повечето актива са по-лоши от тези през 2000 г.“, каза Хусман.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
А аз си спомням как при социализъма си говорехме само за огромните успехи, които сме постигнали и за постиженията, напредъка и светлото бъдеще, ама кой знае защо то не настъпи. И съм готов да се обзаложа, че ако пак започнем да викаме само Урааа, това няма да помогне на икономиката с нищо. Де да зависеше от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 9 години
значи единственото, което можем да говорим е, че с всяка година нещата се подобряват, икономиките нямат проблеми и всеки момент очакваме да настъпи раят на земята. Ако не тази година, ще е другата.. стига някой *** да не спомене думата "балон" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
SS-23
преди 9 години
Говоренето за "балони" може да се превърне в самосбъдващо се пророчество=======Няма какво да се лъжем - благодарение на балона, съществува съвременният капитализъм... и благодарение на същият този балон, капитализма ще се самоунищожи! Когато стимулираш изкуствено търсене, изкуствено потребление, с цел - бърза печалба, балона е неизбежен!Ако имаше държавно регулирани цени в ценови коридор, нямаше да има балони и икономиката щеше да е "спокойна" и предвидима...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още