IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Канада разшири санкциите си срещу Русия

Отава е координирала действията си с Вашингтон и Брюксел, призна канадският премиер Стивън Харпър

19:05 | 06.08.14 г.
И Канада разшири санкциите си срещу Русия

Правителството на Канада обяви разширяване на списъка със санкции срещу Русия, следвайки предприетите по-рано действия от страна на САЩ и Европейския съюз (ЕС).

В списъка със санкционираните от Отава руски компании вече попадат ВТБ, Роселхозбанк, Московската банка и Руската Националната търговска банка. В комюнике на канадското правителство също заяви, че санкции са наложени на Обединената корабостроителна корпорация и авиокомпанията "Добролет".

В допълнение, санкции са наложени и на няколко кримски компании. Става въпрос за производителите на вино "Нов свят" и "Масандра", които притежават търговски пристанищни съоръжения в Керч и Севастопол.

Санкциите се прилагат заради въоръжените групировки, действащи в източната част на Украйна, за които се смята, че са поддържани от Кремъл. Като цяло, новият списък включва 22 фирми и структури, съобщава "Интерфакс".

В списъка на санкционирани са включени също имената на още 19 граждани на Русия и Украйна. Сред засегнатите са президентът на Чеченската република Рамзан Кадиров, ръководителят на руското външно разузнаване Михаил Фрадков, директорът на ФСБ Александър Бортников и заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Рашид Нургалиев.

Канадският премиер Стивън Харпър заяви, че страната му е изготвила списъка със санкционираните физически и юридически лица в сътрудничество със САЩ и ЕС. Намерението си за подобен ход Отава оповести още на 30 юли, когато Вашингтон и Брюксел представиха поредните си санкции срещу Москва.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още