IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва може да ограничи достъпа на ЕС до руското въздушно пространство

Министрите на външните работи и на транспорта обсъждат възможността, при която европейските авиолинии да не използват транссибирските коридори за Азия

16:10 | 05.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Москва може да ограничи достъпа на ЕС до руското въздушно пространство

Москва може да забрани на европейските авиолинии да ползват руското въздушно пространство за дестинации в Азия в отговор на санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия, предава руското издание „Ведомости", цитирано от Financial Times.

Руските власти обмислят дали да ограничат броя на транссибирските коридори, които европейските авиолинии могат да ползват, или направо да им забранят да преминават през тях. Потенциалното ограничаване на транзитните полети над руска територия се обсъжда от министерствата на външните работи и на транспорта, но финално решение все още няма.

Всякакво ограничение би отменило споразумението между Москва и европейските авиокомпании, датиращо от 70-те години на ХХ век. Споразумението позволява на авиокомпаниите да спестят до 30 000 долара от гориво и такси за всеки маршрут, както и до 4 000 км за всяко пътуване, сочат данни на руската Агенция за въздушен транспорт.

Освен това сделката донесе ползи на държавната авиокомпания Аерофлот, която получава по около 300 млн. долара годишно от европейските авиокомпании. В замяна на таксите европейските авиодружества получават възможността да прелитат по транссибирските коридори.

Новините идват само два дни, след като Аерофлот съобщи, че трябва да спре полетите на своето нискотарифно подразделение Добролет. Миналата седмица ЕС добави Добролет в последния си списък със санкции, защото компанията извършваше редица полети между Москва и Крим всеки ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
MrSi
преди 9 години
Природата си знае работата.Време е третият закон на Нютон най-после да се изпълне:Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие.Ако едно тяло действа на друго тяло с дадена сила, то винаги второто тяло противодейства на първото с равна по големина и противоположна по посока сила, приложена в точката на взаимодействие. Поздрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още