IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над половината от семейните компании в света търсят външно финансиране

Лицата със значително благосъстояние са недооценен източник на финансиране за фамилния бизнес, смятат от KPMG

14:26 | 12.09.14 г.
Над половината от семейните компании в света търсят външно финансиране

58% от семейните компании в глобален мащаб търсят външно финансиране, за да осъществят инвестиционните си планове, сочи проучване на KPMG в сътрудничество с Mergermarket.

Традиционните начини за това често изискват сериозни компромиси, се отбелязва в проучването. При използване на рисков капитал е вероятно да бъде предпочетена продажба на цялата фирма при излизане от инвестицията, а стратегическите корпоративни инвеститори често търсят осигуряване на пълен контрол в дългосрочен план. Поради тези специфики е възможно много семейни фирми да не успеят да реализират в максимална степен потенциала си за растеж.

Според KPMG един недооценен източник на финансиране за фамилния бизнес са лицата със значително благосъстояние. В света има приблизително 14 млн. такива лица, които разполагат със средства в размер на 53 трлн. долара (по оценка на Capgemini за 2014 г.). Много от тях имат както опит във фамилния бизнес, така и сериозен инвестиционен капитал.

Резултатите от проучването показват, че водещите приоритети на частните инвеститори и на фамилния бизнес се припокриват, което се тълкува като потенциална възможност и за двете страни.

Така например 44% от лицата със значително благосъстояние вече са инвестирали във фамилен бизнес, като огромното мнозинство (95%) казват, че за тях това е бил положителен опит в сравнение с другите им инвестиции.

60% от тези лица търсят инвестиции с разумен риск и възвръщаемост и се насочват към дългосрочното повишаване на стойността на капитала.

Повече от три четвърти от участниците в проучването (76%) посочват, че членовете на семейството запазват мажоритарен дял от бизнеса.

Проучването е проведено сред 125 семейни фирми във връзка с видовете инвестиции, които са им необходими, инвеститорите, които предпочитат, и предходния им опит с инвестиции от частни инвеститори. В изследването участват и 125 лица със значително благосъстояние, на които са зададени въпроси за инвестиционната им стратегия и как тя би съвпаднала с фамилния бизнес.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още