IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция обмисля предприемането на военни действия срещу "Ислямска държава"

Дебатът дали Турция да се включи във военната операция продължават на фона на засилващия се поток от бежанци към страната

16:59 | 01.10.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Около 150 хил. сирийци са избягали в Турция заради &quot;Ислямска държава&quot;.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Около 150 хил. сирийци са избягали в Турция заради "Ислямска държава". Снимка: Ройтерс

Ден след като Великобритания започна въздушни удари срещу екстремистката групировка „Ислямска държава“ в Ирак, въпросът е кой ще е следващият, който ще се присъедини към водената от САЩ международна коалиция за борба с ислямистката организация, която превзе обширни територии в Ирак и Сирия, пише CNN.

Турски войници и танкове заеха позиция по протежение на границата със Сирия, а турското правителство инициира спешен дебат в Парламента за предприемане на военни действия срещу „Ислямска държава“.

Очаква се депутатите в югоизточната ни съседка да започнат дебатите още днес и бързо да гласуват решението, предава Anadolu, полуофициалната турска информационна агенция.

Когато започнаха въздушните удари срещу екстремистите в Ирак и по-късно и в Сирия, отсъствието на Турция определено се забелязваше. Анкара обеща подкрепа за международната коалиция за борба срещу ислямистите, но реши да не се присъединява към нея.

Дебатът дали Турция да се включи във военната операция продължават на фона на засилващия се поток от бежанци към страната заради дейността на „Ислямсак държава“ в Ирак и Сирия. През последните дни в Турция от Сирия са влезли около 150 хил. души, които бягат от джихадистите.

Тежко въоръжени ислямистки бойци същевременно напредват към предимно кюрдския град Кобани в Северна Сирия, в близост до границата с Турция. Според кюрдски бойци днес в района също е имало въздушни удари – два в регионите на изток от града и още един – на запад.

Австралийски самолет е започнал да прелита над пространството над Ирак в подкрепа на операцията на съюзниците, съобщи междувременно днес премиерът на Австралия Тони Абът пред Парламента в Канбера. Правителството обаче изчаква становището на Багдад преди да реши окончателно дали също да започне с въздушните удари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
akvari_um
преди 9 години
защо бе , просто направете малко закони за всички хора , *** умни !!! то е ясно че е за земи , искате да си строите зградите , умници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още