IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция ще постави климатичните промени във фокуса на Г20

По време на срещите в Бризбейн не е бил повдигнат въпросът за френските хеликоптероносачи Mistral, които трябва да бъдат доставени на Русия

14:54 | 16.11.14 г.
Турция ще постави климатичните промени във фокуса на Г20

Турция даде да се разбере, че климатичните промени ще бъдат част от много по-широк дневен ред при нейното председателство на Г20 догодина, предаде БТА, като се позова на информация на "Ройтерс".

"Искаме да бъдем гласът на всеки", заяви турският премиер Ахмет Давутоглу в Бризбейн, където днес приключи двудневна среща на върха на лидерите на най-развитите страни в света.

"Ако дневният ред на Г20 е ограничен само до финансови въпроси, Г20 не може да функционира, тя не може да има международна легитимност", подчерта Давутоглу.

Решението на Австралия, тазгодишният председател на групата, да стесни фокуса до конкретни цели за икономическия растеж беше приветствано от някои лидери и финансови регулатори. Други обаче като Турция, Китай и САЩ настояваха да се излезе извън рамката на подобряване на растежа с допълнителни 2,1 процента за пет години, която Австралия се опита да наложи.

След разгорещени дискусии лидерите на 20-те водещи икономики се обявиха за решителни действия в борбата с климатичните промени.

В същото време въпросът за предаване на хеликоптероносача Mistral на  Русия не е бил обсъждан на срещата на върха в австралийския град Бризбейн, съобщи на пресконференция след форума френският президент Франсоа Оланд.

"Въпросът за Mistral по никакъв начин не бе внесен за обсъждане на срещата на върха в Бризбейн. Той не бе повдигнат нито от нашите партньори в "двайсетицата", нито от руския президент Владимир Путин при разговорите ни с него", каза Оланд.

По думите му "тази среща на върха не е мястото за подобна дискусия".

Русия и Франция подписаха  договор за доставка на два хеликоптероносачи за флота на Русия през юни 2011  година, припомня ТАСС. Първият Mistral на име "Владивосток" беше пуснат по вода през октомври 2013 година.

През септември 2014 година, въпреки че въпросът с предаването  остана нерешен, той излезе пробно в открито море с руски моряци на борда. Вторият Mistral - "Севастопол" - трябва да бъде доставен догодина.

Общата стойност на договора е 1,2 млрд. евро . В случай на неизпълнение Париж ще бъде задължен да плати на Москва неустойка от същата сума - 1,2 млрд. евро, коментира още ТАСС.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още