IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски военни вече се обучават за експлоатацията на "Мистрал"

Въпреки натиска Франция не се отказва от доставката на хеликоптероносачите за Москва

17:23 | 30.05.14 г.
Руски военни вече се обучават за експлоатацията на "Мистрал"

Въпреки натиска Франция не е отказала доставката на хеликоптероносачи „Мистрал“ за Русия, съобщиха от руската корпорация „Рособоронэкспорт“. Компанията е единственият държавен посредник при търговията със стоки с военно или двойно предназначение и военни технологии.

Дори напротив - руски военни вече са дислоцирани във френския град Сен Назер, за да бъдат обучени за експлоатацията на „Мистрал“-ите. Допълнително, в началото на юни в града ще бъдат екипажите на два десантни кораба - „Севастопол“ и „Владивосток“, или общо 400 моряци. През лятото те ще останат на обучение във френския град.

Това обясни представителят на „Рособоронэкспорт“ Вячеслав Давиденко пред ИТАР- ТАСС. По негови думи договорът с френската страна се изпълнява по график.

Неговият коментар е свързан с новината, че група конгресмени от САЩ са изпратили писмо до генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен с искане той да убеди Париж да се откаже от поръчката.

Договорът за доставката на двата хеликоптероноса, на стойност 1,2 млрд. евро, беше подписан през юни 2011 година. На фона на санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим обаче все повече се увеличава натискът този контракт да бъде прекратен. На този етап Франция не е склонна да се откаже от доставката на двата хеликоптероносачи.

Френският външен министър Лоран Фабиюс коментира преди време, че прекратяване на договора е част от третия пакет санкции срещу Москва. Ден по-късно обаче уточни, че не става въпрос за анулиране, а само за замразяване на изпълнението му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още