IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шейхове срещу шисти

Саудитска Арабия изглежда се опитва да остави цените да се понижават и да извади от пазара онези производители, чийто добив е скъп

07:50 | 11.12.14 г. 5
<p>
	Добив на петрол в Северна Дакота в САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Добив на петрол в Северна Дакота в САЩ. Снимка: Ройтерс

Тези сътресения на пазара ще са болезнени. В дългосрочен план обаче бъдещето на шистовия добив изглежда сигурно. Фракингът, при който смес от вода, пясък и химикали бива инжектирана в шистови образувания с цел да се освободи петрол, е сравнително млада технология и тя все още повишава сериозно своята ефективност. Изследователската фирма IHS пресмята, че цената на средностатистическия проект е намаляла миналата година от 70 на 57 долара за добит барел, тъй като производителите са се научили да пробиват по-бързо кладенците и да извличат повече петрол от тях.

Фирмите, които устоят на сегашната буря, ще имат на разположение куп находища за разработване. Дупченето едва сега започва (и може сега да е забавено) в образуванието Niobrara, в Колорадо, например, и за компания Mississippian Lime, по протежение на границата между Оклахома и Канзас.

Шистовите образувания освен това не са само американско явление - сходни геоложки характеристики се срещат на цялата планета - от Китай до Чехия. Никоя друга страна няма точно тази комбинация от алчни инвеститори, опитни специалисти и гъвкави чиновници, но богатствата, които са на масата, трябва да предизвикат разработване на находищата и на други места.

И най-важното е, че инвестициите в шисти идват на подходящо малко траншове. Големите конвенционални полета, които все още не са разработени, по принцип са на недостъпни места - дълбоко под океана, далеч на север в Арктика или и двете. Американската компания Exxon Mobil и руската Роснефт неотдавна пропиляха два месеца и 700 милиона долара, за да прокопаят един-единствен кладенец в Карско море, северно от Сибир. Въпреки че те в крайна сметка откриха петрол, разработването на находището ще отнеме години и ще струва милиарди.

И тъкмо обратното, един шистов кладенец може да бъде прокопан само за една седмица и да струва 1,5 милиона долара. Специализираните фирми знаят къде са шистовите фирми и за тях е доста евтино да наемат нови сонди; единственият въпрос е колко много кладенци да прокопаят. Целият този бизнес заприличва малко на производството на напитки: когато светът ожаднее, вкарвате в експлоатация бутилиращия завод, пише БТА.

Шейховете вън

Икономиката на петрола се променя. Пазарът все така ще е подложен на политически шокове: една война в Близкия изток или отдавна закъсняло пропукване на клептокрацията на Владимир Путин ще изпрати цените високо нагоре.

Но при липса на такова събитие цените на петрола би трябвало да са по-малко податливи на шокове и манипулации. Дори 3-те милиона барела, които сега САЩ помпат допълнително на ден, са много малка част от 90-те милиона, които светът консумира.

Американските шисти са истински конкурент на Саудитска Арабия за световен маргинален производител. Това би трябвало да намали колебанията не само на цените на петрола, но и на глобалната икономика. Петролът и финансите се доказаха като единствените сектори, които могат да вкарат света в рецесия. Поне единият от тях трябва да бъде в бъдеще малко по-стабилен.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 39 rate down comment 17
STRAHO
преди 9 години
Това за САЩ че са добре съвсем не е така. Това е отчаян техен ход с който се надяват да съборят Русия преди тя да е реализирала плана си за събаряне на долара. Ако не успеят до година две да постигнат резултат ще е катастрофа за тях. Възможно е и по рано да рухнат. Самите им действия показват колко е голям страха им. Не става и с война да уплашат Путин и Русия / руснаците на са им индианци, африканци или араби срещу каквито са им военните победи в историята им/ ,не става засега и с цветна революция. За нас тия цени на петрола са добра новина. Поне да компенсираме малко от загубите си напоследък. Лошото е че тия *** от САЩ със себе си могат да повлекат и света в преизподнята. Като нищо ще запалят война с Русия и тогава първо Европа ще се обезлюди. После и при тях ще е същото де. Дано войната се ограничи в рамките на икономическа. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Саудистците си живееха много добре и когато цената на петрола беше 30-40 долара, защото разходите за добив там са най-ниски в света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 3
mick
преди 9 години
"Русия също ще свие добива преди САЩ, особено в Сибир където добива е скъп" Доколкото знам, Русия не може много да свива добива, особено от Сибир, щото замръзват тръбите и става лошо. САЩ са добре засега, защото борсата е добре.. реално фирмите получават от там средства, не толкова от приходите от продажби. Това борсата + безконтролното печатане досега.. си е голям допинг + валутата дето е резервна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
mick
преди 9 години
Няма логика, СА да прави това. А и няма как да спре прогреса. Единственото което може да направи е да държи някакви ниски цени, но не прекалено ниски, а такива че да получават достатъчно пари за продадения петрол. Щото и да изхвърли фирмите от пазара това ще е временно. Та играта според мен е друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 9
meto76
преди 9 години
Ако видим седмичните данни за американския добив на петрол, ниските цени все още не му се отразяват и добива продължава да расте.Аз все пак си мисля, че първи ще намалят добива някои страни от ОПЕК като Нигерия,Еквадор,Алжир, Венецуела, чийто добив е по-скъп от този на държавите в Персийския залив и от този от шистови формации в Америка. Русия също ще свие добива преди САЩ, особено в Сибир където добива е скъп, а и поради липсата на западно оборудване за добив, заради наложените санкциите.Така, че последните на които ще се налага да намаляват добива ще са САЩ и Саудитска Арабия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още