IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалната търговия с оръжие вече е регламентирана с единен договор

Споразумението включва създаването на национални правила за контрол на трансфера на конвенционални оръжия

13:33 | 24.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Глобалната търговия с оръжие вече е регламентирана с единен договор

Исторически договор, регламентиращ глобалната търговия с оръжие, влиза в сила от днес. Важното събитие бе приветствано от Организацията на обединените нации (ООН) и активисти, борещи се за спиране на продажбата на оръжие на диктатори, терористи и нарушители на човешки права, предаде Associated Press.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви вчера, че бързото влизане в сила на Международния договор за търговия с оръжие – по-малко от две години след историческото му приемане от Общото събрание на Организацията, отразява ангажиментите на държави, международни организации и гражданско общество "да спрат безотговорните трансфери на оръжие".

Самият договор изисква от ратифициралите го страни да създадат национални правила за контрол на трансфера на конвенционалните оръжия и компонентите за тях и също така урежда дейността на брокерите на оръжие. Документът забранява трансферите на конвенционални оръжия, ако те нарушават ембарго или ако спомагат за актове на геноцид, престъпления срещу човечеството или военни престъпления, както и ако биха могли да бъдат използвани за нападение срещу цивилни или цивилни сгради като училища и болници.

Досега 60 страни са ратифицирали договора, включително пет от десетте водещи износителки на оръжие в световен мащаб – Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания. Още 129 страни са го подписали, но не са го ратифицирали, като сред тях са и САЩ - най-големият производител и износител на оръжие, пише БТА.

Бан призова всички страни, които не са ратифицирали договора, да го направят "без никакво забавяне".

За ратификация от САЩ ще са нужни гласовете на две трети от сенаторите в Конгреса. Републиканците, които ще контролират Сената от януари, в преобладаващата си част са против ограниченията върху огнестрелните оръжия, а на договора силно се противопоставя могъщата американската Национална асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия.

Генералният секретар на Amnesty International Салил Шети определи договора като исторически пробив. По думите му обаче той не е панацея и ще изисква още по-голяма подкрепа и натиск, за да се гарантира, че държавите стриктно ще спазват принципите му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
ABBA
преди 9 години
Щом най-големия терорист в света САЩ не го е ратифицирал: дрън-дрън ярина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още