IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хасан Рохани иска да сложи край на изолацията на Иран

Иранският президент настоява за стимулиране на конкуренцията в страната

17:16 | 04.01.15 г.
<p>
	Хасан Рохани. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Хасан Рохани. Снимка: архив Ройтерс

Иранският президент Хасан Рохани призова за ограничаване на намесата на държавата в бизнеса и край на международната изолация на страната, за да може да спаси икономиката, засегната от санкциите, корупцията и лошото управление, съобщава Ройтерс.

Неговият апел, отправен на форум пред 1500 икономисти, беше силно критичен към хардлайнерите в Иран, които се противопоставят на усилията му да съживи Иран след годините на хаотично управление на предишната администрация на Махмуд Ахмадинеджад.

„Икономиката ни няма да просперира, докато е монополизирана от правителството. Трябва да се отървем от монопола и да стимулираме конкуренцията”, заяви той.

„Ако успеем да направи икономиката си прозрачна, ще се справим и с корупцията”, допълва той. „Ясно е, че не може да имаме устойчив растеж, докато сме изолирани”.

Рохани, който беше избран през 2013 г., след като обеща да намери решение на проблема с ядрената програма на страната и да сложи край на осакатяващите икономически санкции наложени от Запада, заяви, че би искал определени икономически реформи да бъдат приети с референдум, вместо от парламента, който за момента е доминиран от консервативните сили в страната.

Миналия месец Рохани представи „предпазлив” бюджет в съответствие с падащите цени на петрола, който вече се търгува около 50 долара за барел.

Иранският бюджет за фискалната година, приключваща през март 2015, беше базиран на цена от 100 долара за барел.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още