IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Йон Ким: Глобалната икономика може да спечели 15-20% от евтиния петрол

Индия е един от най-големите бенефициенти от ниските цени на "черното злато", посочи президентът на Световната банка

17:46 | 22.01.15 г.
Джим Йон Ким: Глобалната икономика може да спечели 15-20% от евтиния петрол

По-ниските цени на петрола могат да стимулират растежа на световната икономика с 15-20 на сто през тази година, но въпреки това няколко страни ще претърпят загуби, заяви пред CNBC президентът на Световната банка Джим Йон Ким.

"Има печелещи и губещи от промените в цените на петрола", посочи Ким по време на Световния икономически форум, провеждан в швейцарския град Давос.

След четири години стабилност при приблизително 105 долара за барел цените на петрола спаднаха с над 50% от юни 2014 г. насам. Търгуваният в Европа сорт брент дори отстъпи под 50 долара за барел, което е невиждана стойност от 2009 г. насам.

Световната банка прогнозира, че глобалната икономика ще отбележи ръст от 2,6% през 2014 г., преди да нарасне с 3% през 2015 г. и с 3,3% през 2016 г. Това разширяване ще дойде благодарение на ниските цени на петрола, както и на трайното възстановяване в САЩ, постепенното подобрение в еврозоната и отдръпването на вътрешните "насрещни ветрове" в по-бавно растящите развиващи се страни.

"Проекцията ни е около 3%, но можем да видим увеличение на растежа с 15-20 на сто, ако тези цени на петрола останат ниски", каза Ким, който е съпредседател на тазгодишния Световен икономически форум.

"Ние наистина сме загрижени за Венецуела. Но когато говорим за Венецуела, не става дума само за нея, а за всички страни, които доставят петрол на много ниски цени - Куба, Хаити, Хондурас", посочи той.

Ким също така открои като сериозен потърпевш и един от петролните центрове на Африка – Нигерия.

"Нигерия е заложила в очакванията си много висока цена. Ние вече говорихме с тях за това как можем да им помогнем с програми за социална подкрепа", отбеляза президентът на Световната банка.

Индия е разглеждана като един от най-големите бенефициенти от ниските цени на петрола. Вследствие на спадовете икономическият растеж на азиатската страна ще нахвърли трайно 7% в средносрочен план.

"Дали някои от добре познатите ни производители ще излязат от играта? Ще се върне ли някой от производителите от Близкия изток в играта? Не мисля, че някой знае", завърши Ким.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още