IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка понижи очакванията си за глобалния растеж до 3% през 2015 г.

Икономическата среда остава прекалено зависима от един "двигател" на възстановяването – САЩ, посочва институцията

08:56 | 14.01.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Световната банка понижи очакванията си за глобалния растеж до 3% през 2015 г.

Световната банка (СБ) намали прогнозата си за растежа на световната икономика, като предупреди, че икономическата среда остава прекалено зависима от един "двигател" на възстановяването – САЩ. 

В своя шестмесечен доклад за перспективите пред световната икономика институцията прогнозира ръст на глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) с 3 на сто през тази година и с 3,3 на сто през 2016 г. През юни 2014 г. икономистите на банката прогнозираха глобалния растеж през тази и следващата година да бъде съответно 3,4 на сто и 3,5 на сто.

Банката вдигна прогнозата си за растежа на САЩ през тази година от 3% до 3,2%, но този на еврозоната бе понижен от 1,8% до 1,1%. Според експертите британският БВП ще се разшири с 2,9 на сто през 2015 г. Най-значителното отстъпление пък бе отчетено при Русия, чиято икономика сега се очаква да се свие с 2,9 на сто, вместо да нарасне с 1,5 на сто.

Институцията обяви, че очаква по-ниските цени на петрола да дадат тласък на глобалната активност. Въпреки това експертите предупредиха за известни "насрещни ветрове", които вероятно ще смекчат ефекта на спадащите цени на суровината. В списъка попадат слабото доверие сред потребителите и бизнеса и неспособността на големите централни банки да намалят лихвените проценти под настоящите рекордно ниски нива, за да дадат тласък на инфлационните очаквания.

"Глобалната икономика върви с един двигател", каза Каушик Басу, главен икономист в СБ. "Това е само икономиката на САЩ, a това изправя световната икономика пред толкова много несигурност. Нуждаем се от няколко двигателя", добави той пред Financial Times.

Базираната във Вашингтон институция обяви, че очаква спадът на цените на петрола, който достигна приблизително 60% от юни 2014 г. насам, да стимулира глобалния растеж с около 0,5 на сто в средносрочен план. Въпреки това банката заложи на песимистичния тон относно перспективите пред световната икономика, тъй като "рисковете за това бавно движещо се глобално възстановяване са значителни и по-скоро неблагоприятни".

Най-сериозната заплаха за глобалната икономика банката вижда в очакваното от мнозина нормализиране на паричната политика в САЩ. През миналата седмица протоколът от последното заседание на Федералния резерв показа, че институцията може да повиши лихвените проценти още през април. СБ се опасява, това може да доведе до внезапно затягане на финансовите условия за правителствата и корпорациите от развиващите се пазари, които и в момента продължават да се радват на евтини кредити.

Въпреки това СБ не очаква повторение на трусовете, които засегнаха развиващите се страни през лятото на 2013 г., когато Фед за първи път разкри, че планира да прекрати програмата си за количествено облекчаване. "Корекцията в развиващите се страни се очаква да се развие по-гладко", посочи банката в доклада си.

Според Басу затягането на паричната политика в САЩ ще принуди централните банки от развиващите се пазари да предприемат внезапни лихвени повишения. "Централните банки на страните от развиващия се свят ще трябва да реагират, но реакцията не трябва да бъде по-агресивна от тази преди година и половина", обясни той.

През октомври миналата година Международният валутен фонд понижи прогнозите си за растежа на световната икономика, като посочи, че глобалният БВП ще отбележи ръст от 3,3 на сто през 2015 г. вместо дотогава очакваните 3,4 на сто. Очаква се следващата порция икономически прогнози на Фонда ще бъде представена през втората половина на януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Между другото и аз смятам, че основният проблем е в двигателя. Крайно време е да го изхвърлим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
RSG
преди 9 години
Няма значение че Китай ще направи 7%, важно е че американците ще направят 3.2 и те са основния двигател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още