IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Глобалното затопляне излага на риск най-бедното и уязвимо население

Метеорологичните екстремни явления са все по-чести и пораждат рискове за прехраната, водата и енергийната сигурност, отбелязва в свой доклад институцията

12:43 | 24.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Светът е изправен пред постоянно глобално затопляне от 1,5 градуса по Целзий, което поражда значителни рискове за живота и изхранването на хората по целия свят. До този извод достигат експертите на Световната банка (СБ) в доклад, посветен на глобалното затопляне, предава CNBC.

Докладът, който се базира на редица научни доказателства, заключава, че глобално затопляне от или близо до 1,5 градуса над температурата, характерна за времето преди индустриалната епоха – над сегашния ръст от 0,8 градуса - вече е налице в атмосферата чрез последните и прогнозните емисии на парникови газове.

Подобно увеличение може да причини потенциално катастрофални последици за човечеството и може да покачи морското равнище с повече от 30 см до 2100 г. Освен това засушаванията могат да станат доста по-често явление, а почти 90% от кораловите рифове ще бъдат под риск от изчезване.

С помощта на учените от Potsdam Institute for Climate Impact Research and Climate Analytics СБ изследва евентуалните последици от днешното затопляне от 0,8 градуса, от потенциални 2 и 4 градуса за земеделската продукция, водните ресурси, градовете и екосистемите по целия свят.

Изводите, поместени в третия доклад на СБ за климатичните промени, засягат най-вече рисковете, които измененията в климата причиняват на живота и прехраната на хората в Латинска Америка, Карибско море, Източна Европа, Централна Азия, Близкия изток и Северна Америка. Учените предупреждават, че дори и на пръв поглед леко покачване на глобалното затопляне може да има драматични последици за всички.

С повишаването на температурите екстремните горещини и горещите вълни, срещани в САЩ през 2012 г. и в Русия през 2010 г., ще се превърнат по-чести явления, смятат още изследователите.

„Всички ще усетят въздействието – най-вече бедните, тъй като метеорологичните екстремни явления са все по-чести и пораждат рискове за прехраната, водата и енергийната сигурност“, пише в доклада на СБ.

Без съгласувани действия за намаляване на емисиите финансовата организация предупреждава, че до средата на века планетата ще стане с 2 градуса по-топла и с 4 градуса, когато днешните тийнейджъри навлязат в 80-те си години.

Ръст на температурата с този магнитуд може да „заплаши света с увеличаващи се рискове и глобална нестабилност“, коментира изводите президентът на Групата на СБ Джим Йон Ким, който ги определя като „алармиращи“.

„Докладът потвърждава това, което учените казваха – предишните емисии зададоха неизбежен курс на затопляне през следващите две десетилетия, което ще окаже негативно влияние върху най-бедните и най-уязвимите хора на света“, казва той. „Климатични промени от ранга на екстремни горещини сега едва ли ще могат да бъдат избегнати.“

Президентът отбелязва, че ефектите от климатичните промени вече се отразяват на човечеството – рекордните температури се срещат все по-често, дъждовете се увеличават като интензитет на някои места по света, а иначе сухите региони като Средиземноморието засушават все повече.

Значителният ръст на тропическата циклонална активност се отразява на Карибско море и Централна Америка.

В началото на декември правителствата на водещите държави ще се съберат в столицата на Перу Лима за следващия кръг преговори относно климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Най-уязвими от PM10 замърсяването и мъглите са хората, на които им изсякоха дърветата пред блока без никой нищо да ги пита. Най-уязвими са велосипедистите и бегачите, които дишат аеробно в мъглата при над 100% канцерогенен риск.Най-уязвими са селскостопанските култури, през които минават пътища и магистрали без биологични бариери -био-защитни храсти и дървета покрай пътя за предпазване от замърсяване на почвите и насажденията.Най-уязвими са хората, на които им унищожиха безразборно дърветата от авенюто и никой нищо не засади след това.Най-уязвими са туристите, които дишат 'чистите' дърва и 'чистите' въглища на баба Гицка отличничката с незаконната дървена сеч.Всички незаконни дървосекачи и нелегални миньори следва да бъдат констатирани и някой да им потърси някаква отговорност за безобразията и погромите, които вършат.Хората трябва да бъдат информирани защо никой нищо не сади, защо няма защитни биологични бариери от насаждения и дървета покрай оградите на училища и болници напр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още