IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН призова за незабавни мерки за ограничаване на климатичните промени

Разходите за борба с климатичните промени само ще се покачват, ако бездействаме, предупреждават експерти

16:59 | 02.11.14 г. 5
ООН призова за незабавни мерки за ограничаване на климатичните промени

Разходите за борба с климатичните промени само ще се покачват, ако индустриализираните страни не предприемат мерки за ограничаване на емисиите парникови газове, предупредиха днес от Междуправителствената експертна група по климата към ООН, съобщи CNN.

В своя заключителен доклад от Междуправителствената експертна група посочват, че стотиците автори, участвали в проучването, са още по-убедени от преди, че планетата се загрява и виновни за това са хората.

„Ако не предприем мерки, климатичните промени ще увеличат вероятността от жестоки, всепроникващи и необратими последствия за хората и екосистемите”, пише в доклада.

В него се посочва още, че има решения, които могат да помогнат да се попречи на повишението на температурите да премине границата от 2 градуса по Целзий, каквото е целта на много правителства.

„Технически е възможно да се премине към нисковъглеродна икономика. Това, което липсва обаче, са подходящите политики и институции”, коментира Юба Сокона, съпредседател на работна група към Междуправителствената експертна група. „Колкото повече бездействаме, толкова по-скъпо ще излезе да се приспособим и да ограничим климатичните промени.”

От групата преди време изчислиха, че половината от въглеродния диоксид, изпуснат в атмосферата от началото на индустриалната епоха, е произведен след 1990 г. При сегашните темпове на развитие средната температура в глобален план може да се повиши с между 3,7 и 4,8 градуса по Целзий спрямо нивата отпреди индустриализацията до 2100 г.

Според Междуправителствената експертна група за да останем под повишението от 2 градуса, емисиите на парникови газове трябва са понижат с до 70% в световен мащаб до 2050 г. и до нула до 2100 г.

В доклада не се цитират стойности на разходите за справяне с климатичните промени.

„Оценките на разходите за смекчаване на климатичните промени варират, но глобалният икономически ръст няма да бъде силно засегнат”, пише в доклада, който се базира на 30 хил. научни проувания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Прав си, че и по естествен начин може да се получи бърза промяна на климата, но в момента точно човечеството пали фитила на този природен катаклизъм. Един от начините по естествен начин да се получи бързо затопляме е метана в пермафроста в Сибир, Аляска и т.н. да изпусне пленения метан. Няколкото градуса увеличение на глобалната температура, които предизвиква човешката дейност е катализатора разтапянето на пермафроста да почне в близкото бъдеще, а не след хиляди години!Сблъскването на земята с астероид е абсолютно естествен процес, но това не означава, че човечеството не трябва да направи всичко възможно това да не се случи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Какво му естественото, че човечеството за десетилетия пуска във въздуха въглероден диоксид, който е бил под земята милиони години?Нормално развите на земята и преминаването от ледникова епоха към по топли периоди изисква хилядолетия, но човечеството ще предизвика глобално затопляне за дестилетия, което ще струва хиляди милиарди долари. Имаш ли си идея колко ще струва местенето или защита от водата на градове като Лондон, Ню-Йорк и т.н. или колко хора ще гладуват заради превръщането в пустини на плодородни площи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още