IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Цените на суровините ще останат ниски през по-голямата част на 2015 г.

Причината е съвпадането на нарастващото предлагане със забавянето на икономическия растеж по света

21:46 | 16.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
СБ: Цените на суровините ще останат ниски през по-голямата част на 2015 г.

Цените на суровините, особено на петрола, ще останат ниски до края на годината, както и през по-голямата част от 2015 г., прогнозира Световната банка (СБ).

Причината е комбинацията между нарастващо предлагане и забавяне на икономическия растеж, най-вече в еврозоната и на развиващите се пазари, посочва институцията в последното издание на своя обзор на суровинните пазари.

Индексът на СБ за енергийните цени намалява с около 6% през третото тримесечие, след като беше стабилен през по-голямата част от първата половина на годината. Силният долар, добре снабдените пазари и перспективите за силна реколта пък допринесоха за поевтиняването на много други суровини през лятото.

„Всеобщото нарастване на предлагането на суровини съвпада със слабия растеж на глобалната икономика, особено в развиващите се страни“, коментира Айхан Косе от СБ.

Очаква се цените на металите да паднат с 5,5% през 2014 г., след като отчетоха сходен спад през миналата година, воден от рязко поевтиняване на медната и желязна руди. СБ предвижда поевтиняване на торовете с почти 12 на сто през тази година, заради увеличаване на капацитета в САЩ. Сходен спад се очаква и на цените на ценните метали, тъй като те стават по-непривлекателни като инструменти-убежища.

СБ предвижда, че цените на хранителните стоки ще продължат да намаляват през 2015 г., но влошените перспективи за реколтата на ориза в няколко азиатски производителя биха могли да тласнат цените нагоре, а разпространението на ебола в Западна Африка може да доведе до повишаване цените на какаото.

„По-ниските цени на суровините ще помогнат на държавите вносителки на храна и енергия да подобрят платежния си баланс. Износителите на суровини обаче ще усетят негативната страна на случващото се, заради по-ниските приходи от износ“, посочи старшият икономист в СБ Джон Бафес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още