IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отпуска на Венецуела заем от 10 млрд. долара

Каракас ще инвестира средствата в развитие на икономиката и добива на петрол

08:50 | 20.03.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай отпуска на Венецуела заем от 10 млрд. долара

Китай ще отпусне на Венецуела кредит от около 10 млрд. долара през следващите месеци – половината като част от двустранна сделка за финансиране, а другата половина – за развитието на петролни полета, посочи високопоставен служител във венецуелската държавна петролна компания PDVSA.

Средствата ще са от голяма полза за финансово притиснатата латиноамериканска страна и ще повишат доверието на пазара в способността на члена на ОПЕК да отговори на големи плащания по дълга и съдебните решения. Доходността по венецуелските облигации се повиши след оповестяването на новината в четвъртък, пише Ройтерс.

Въпреки това според мнозина заемите, които имат конкретно предназначение, няма да успеят да помогнат на Каракас в борбата на правителството със значителния спад на цените на петрола, който предизвика тежка рецесия в страната.

Първите 5 млрд. долара от заема ще бъдат предназначени за широкообхватни проекти, посочи длъжностното лице. Очаква се споразумението да бъде подписани официално по-късно този месец.

Отпускането на останалите "специални" 5 млрд. долара вероятно ще включва клауза за наемане на китайски компании, които да участват в производството и развитието на венецуелски петролни полета заедно с PDVSA, каза още източникът. Сделката за целия 10-годишен заем ще бъде подписана през юни, което ще позволи на венецуелските власти да отговорят на всички спешни плащания до края на 2015 г.

"Китай иска решително да подкрепи инвестициите в области, като развитието на петролни полета, така че PDVSA може бързо да увеличи производството си", каза източникът, пожелал да остане анонимен.

Гладната за енергийни ресурси китайска икономика се стреми да намери опора във Венецуела, която има най-големите петролни резерви в света, като част от по-широката тенденция, в която Пекин предвижда инвестирането на милиарди долари за гарантиране на дългосрочните доставки на суров петрол. Заемите често зависят от наемането на китайски компании от строителния или инженерния бранш.

Китай вече отпусна на Венецуела заем от над 45 млрд. долара в замяна на изплащането участие в добива на "черно злато". Каракас от своя страна насочи средствата в инвестиции в инфраструктурата и цялостното икономическо развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 3
Nikola666
преди 9 години
Който каквото може, това произвежда. Ти произвеждаш ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
nocalled
преди 9 години
какво толко, взели 10 млрд $$$ заем, е и ние почти толко взехме без да има идея за какво са една голяма част от тях. тия хора поне петрол могат да добиват а ние произвеждаме ...***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
georgicv
преди 9 години
Точно така е,но манипулацията е толкова голяма,че малко хора могат да вникнат истината.Има и друг въпрос случайно ли се случва всичко това и щом китайците имат изгода кой е ощетен.А ''кой е'' и аз не знам но знам,че не може да бъде назован.Стефчо помисли пак,мисленето ти е продукт на манипулация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Мачът наистина става много интересен. Нека си зададем свръхелементарният въпрос : Щеше ли да може Китай да си купи "държавата с най-големите петролни резерви в света" преди година и половина? Може би, но щеше да им струва МНООООГО, МНООГО скъпо. Сега си я купуват на тотална безценица. Дето се казва, даже и ние с тоя заем от 8 милиарда евро, дето ще го взимаме бихме могли да си купим значителна част от Венецуела. Това е шега, разбира се. Интересният въпрос е кой смъкна ТОЛКОВА МНОГО цените на петрола. И аз не знам кой е, а и той никога няма да ни каже. Но китайците определено имат много голяма изгода от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
е та кво от тва, то като пчти целия петрол е американски и всики ги хрантутят тея дерибеи цял живот та ко няма оплакване и сега изведнъж има, чааай малко тряя в тоя свят да има алтернатива. Не може винаги да се играе по свирката на едни и същи, като не върви при едните ше се пробва при другите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
тея китайските комунисти до са никъде или поне не съм чул да пратят някой самолетоносач и да изпотрепат народа като Сашш. Пратиха един военнен кораб до Иран от съображения, да не би тея лудаци Сашш да нападнат и тях и там не се появяват никви Идили Фитили и други главорези, всичко се трепе още преди границата. Само тея кухи венецуелци дали си дадоха златото на престъпниците от WallStreeta, ако са го дали голяма грешка, мнооо голяма грешка ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
Стефчо
преди 9 години
Китайците не са никакви империалисти, щото не завоюват нещо, което могат да купят. При американците е обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Време е за удар на производителите на нефтопреработващо оборудване за рафинериите, в случая, строени в Китай. Различни сортове нефт за преработка /Венесуела има мнооого но, тежък нефт/, а Китай пълни масово ирански. Сега, някои ще си паднат на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Изгониха американските империалисти за да вкарат китайските империалисти :) Защо трябва да дават печалбата от нефта на чужденци, а не си го копат те сами? :)Интересно е да се види китайците с какви условия са дали парите, но познавай ки ги вероятно са се възползвали изцяло от плачевното състояние на венецуелската икономика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още