IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН инициира преговори заради политическата криза в Йемен

Съветът за сигурност на ООН предупреди, че страната е на ръба на гражданска война

11:51 | 24.03.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

С посредничеството на Организацията на обединените нации (ООН) в Доха, Катар, започва спешна среща и преговори за решаването на ескалиращата политическа криза в Йемен, съобщава AP. Ако се стигне до споразумение, то ще бъде подписано в Рияд, Саудитска Арабия.

Пратеникът на ООН за Йемен междувременно съобщи, че международно признатото йеменско правителство е поискало военна помощ от Съвета за сътрудничество в Персийския залив.

Вчера Съветът за сигурност на ООН предупреди, че страната е на ръба на гражданска война, след като в неделя шиитските бунтовници превзеха третия най-голям град в Йемен – Таиз, и летището. Хиляди демонстранти излязоха на протест срещу бунтовниците, което предизвика нова серия от сблъсъци.

Шиитските бунтовници от движението “Хути” нахлуха в столицата на Йемен – Сана, през септември миналата година и вече контролират столицата и 9 от 21 провинции в страната.

В неделя имаше и тежки сблъсъци между силите за сигурност и ислямски бунтовници в провинция Лахдж в Южен Йемен. Въоръжени лица се опитаха да превземат филиала на централната банка и на управлението за сигурност в едноименния град, административен център на провинцията.

Междувременно американското военно командване изтегли стотина души от силите си за специални операции в авиобазата Al Anad в Йемен заради влошаването на сигурността в страната. Това бяха и последните американски военнослужещи в Йемен. Преди това Вашингтон затвори посолството си в страната, след като бунтовниците превзеха Сана.

По-рано днес принц Сауд Ал Фейсал, министър на външните работи на Саудитска Арабия, заяви, че страната му ще "предприеме необходимите мерки, ако е необходимо", за да защити суверенитета на Йемен, след като членовете на официалното правителство, които избягаха в южния град Аден, призоваха за помощ.

Агенцията посочва, че Иран е обвиняван в подкрепа на шиитското движение “Хути” с лидер Абдел Малек ал Хути, което контролира цялата северна част на страната. В тази връзка Фейсал коментира, че Саудитска Арабия се противопоставя на намесата на Техеран в Йемен, тъй като това би представлявало акт на агресия.

Хутите, които сключиха споразумение с официалното правителство на Йемен през септември, през последните месеци заявиха, че искат да поемат контрола върху цялата страна. Самият Хути обяви преди няколко дни в телевизионно обръщение, че е активизирал групировката си заради разрастването на насилието от страна на “Ислямска държава” и “Ал Каида”. Той предупреди, че Йемен рискува да изпадне в разпри като Либия и разкритикува Съвета за сигурност на ООН, защото е “управляван от държави планиращи злини срещу другите”.

Анализатори обаче се съмняват, че Съветът за сътрудничество на страните от Персийския залив ще се намеси  с военни сили в конфликта в Йемен, тъй като той не е създаден с военни цели, а за да защитава авторитарните режими от граждански вълнения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
ааа не бе Armed With US Weapons, Yemen Rebels Advance On President As Saudi Arabia Prepares For Warhttp://***.zerohedge.com/news/2015-03-25/armed-us-weapons-yemen-rebels-advance-president-saudi-arabia-prepares-war
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Grosss
преди 9 години
Зад всичко което се случва в Магреба и Близкият Изток мозъкът е Израел , а каубоите влизат в ролята на Дядо Коледа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
тея вампири Сашш и тука са им подпалили чергата не тея. Си *** века, нема мира от тея *** Сашш, как нема провидение да ги тресне някой метеорид и да приключим с тея ненам кендзефи ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още