IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия е готова да се присъедини към ръководена от Китай банка

Премиерът Тони Абът сматя, че страната е готова да се присъедини към AIIB, въпреки нежеланието на Вашингтон, стига да има ясни условия за нейната структура

10:54 | 25.03.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Австралия е „изцяло и наистина“ готова да се присъедини към ръководената от Китай Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), заяви премиерът Тони Абът в сряда. Той иска да разбере колко власт ще има Пекин в институцията, преди да вземе финалното си решение, съобщава агенция Ройтерс.

Fairfax Media пък се позовава на правителствени източници и съобщи, че федералният кабинет на е одобрил подписването от Австралия на „меморандума за разбирателство" за присъединяване към AIIB.

Австралия, Южна Корея и Япония са най-значителните регионални сили, които не участват в банката – нещо, което САЩ не одобряват. Въпреки опасенията на Вашингтон, американските съюзници Великобритания, Франция, Германия и Италия обявиха този месец, че ще се присъединят към банката. Това накара правителството на Обама да ги призове да преразгледат позицията си.

Китайската агенция Xinhua обяви, че Пекин няма да има каквото и да е право на вето в банката.

На AIIB се гледа като на значителна и вероятно историческо забавяне на усилията на САЩ да разшири влиянието си в азиатско-тихоокеанския регион, за да се балансира нарастващото финансово влияние и увереност на Китай.

Въпреки че Австралия е много важна част от стратегическата "ос" на Вашингтон към Азия, тя също е близо до присъединяването си.

„Ние със сигурност сме изцяло и наистина готови да се присъединим към нещо, което е в действителност истинска многостранна институция с прозрачно управление, ясна отчетност и в която основните решения се вземат от управителния съвет", коментира Тони Абът пред репортери.

„Това е наистина основното нещо за нас, дали важните решения ще се вземат от управителния съвет и дали тя ще бъде наистина многостранна институция, а не такава, която се контролира от една страна", заяви той по време на пресконференция в Канбера.

Япония обаче е предпазлива по отношение присъединяването, докато Южна Корея заяви, че все още предстои да вземе решение.

Токио „не вижда нужда да подписва" присъединяването си към банката, освен ако Китай не представи ясни правила за това кога и при какви условия ще предоставя заеми, заяви във вторник финансовият министър Таро Асо.

Абът коментира, че е обсъдил въпроса с американския президент Барак Обама и с японския премиер Шиндзо Абе и ще продължи да разговаря с тях.

В обръщение на Китайско-австралийския бизнес съвет, министърът на финансите Джо Хокей заяви, че е важно да се защити интереса на страната в една добре уредена банка, която ще работи за насърчаване на инфраструктурата и растеж в региона.

„Ако е добре проектирана, AIIB може да играе ключова роля за помощ при справяне със сериозните инфраструктурни нужди на региона. За да направим това, ние ще се нуждаем от силна и добре уредена AIIB", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ей ги бе кой издухал нема такива раоти :))Russia to apply for China-led infrastructure bank AIIB Deputy PMhttp://rt.com/business/244805-russia-join-aiib-china/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
hex
преди 9 години
САЩ не знам, но руснаците определено го издухаха. Те въобще не участват, нито са били охотно канени. И докато Брикс остава просто план, то тази банка е вече реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
аййде World Bank и IMF ше пампурят уеккичко, сега вече лека полека се шифтват нещата. На Сашш сигур вътрешно им е бая търсене, ама тъй ше е тя, стига им монопол, че се уядоха и самозабравиха. А уж Сашш ги бяха предупредили именно тея да внимават кво правят .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още