IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР завиши прогнозата си за растежа на България до 1% през 2015 г.

Централна и Източна Европа се разкъсва между влиянието на еврозоната, руската криза, нестабилността на Гърция и паричната политика в еврозоната и САЩ

16:35 | 14.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В Тбилиси се провежда годишната среща на ЕБВР. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В Тбилиси се провежда годишната среща на ЕБВР. Снимка: Ройтерс

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) леко увеличи прогнозата си за ръста на българската икономика през тази година. В актуалния доклад на банката за региона, в който тя оперира, се посочва, че брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще нарасне с 1% през тази година. Предишната прогноза беше за растеж от 0,8 на сто.

За следващата година банката очаква българската икономика да ускори растежа си до 1,5%.

Прогнозата на ЕБВР за 2015 г. съвпада с очакванията на Европейската комисия за икономиката на страната, а за следващата е малко по-оптимистична. В пролетната си прогноза Брюксел заложи растеж от 1,3% за 2016 г.

Същевременно Министерството на финансите очаква икономическият растеж през тази година да достигне 1,4%, през следващата – 1,7%, а през 2017 г. – 2,3%.

За целия регион, в който оперира ЕБВР, банката очаква икономическият растеж през тази година да е нулев, а през следващата – да се ускори до 1,4%, заради задълбочаването на рецесията в Русия, която се отразява тежко на държавите от бившия Съветски съюз.

Същевременно перспективите пред икономиките в Централна и Югоизточна Европа, които са част от ЕС, се подобряват заради паричната политика в еврозоната и икономическото съживяване във валутния блок като цяло, посочва се в доклада.

“Картината е много разнообразна”, коментира главният икономист на банката Ханс Петер Ланкес. “Определено има място за оптимизъм, особено за страните, които са тясно свързани с еврозоната. Руската рецесия обаче е причина за безпокойство за много други икономики”, допълва той.

Прогнозите на ЕБВР за държавите от Централна Европа, Балгийските страни, Полша, Словения, Словакия и Унгария са ревизирани нагоре, като очакванията отразяват благоприятната парична политика на еврозоната и положителното въздействие на по-ниските цени на петрола върху икономиките.

Като цяло регионът на Балтийските страни и Централна Европа се очаква да отбележи икономически растеж от близо 3 на сто през 2015 г. Предишната прогноза на банката беше за ръст от 2,6%. За следващата година се очаква растежът да остане относително стабилен – 3%.

Въпреки оптимистичните очаквания обаче, всяка волатилност около Гърция може да промени значително картината, подчертават от ЕБВР. Базовият сценарий на ЕБВР предвижда, че Атина ще премине през сътресенията само с достатъчно реформи, за да се върне икономиката към растеж, както и за да си осигури подкрепата на международната общност.

Страните от Южното и Източното Средиземноморие също са подпомагани от по-евтиния петрол и подобряването на доверието в най-голямата икономика в региона -  Египет.

За разлика обаче от разхлабването на паричната политика в еврозоната, светът вече очаква затягането на паричната политика в САЩ. Това ще постави под натиск развиващите се пазари, които са зависими от притока на капитали и нуждите им от рефинансиране са деноминирани в долари, посочва се в доклада на банката.

Влиянието на руската криза пък помрачава перспективите пред Източна Европа, Кавказ и Централна Азия.

За самата Русия се очаква спад на икономиката с 4,5% през 2015 г. и още 2% през 2016 г., т.е. страната вероятно ще се сблъска с продължителен период на бавен растеж или стагнация.

В Украйна продължават икономическите сътресения заради военните действия в източната част на страната, обезценяването на гривната и свиването на кредитирането. Очаква се БВП на страната да се свие със 7,5% през тази година. За сравнение, предишната прогноза беше за спад от 5%.

Ако се приеме, че ситуацията със сигурността не се влоши, че програмата на Международния валутен фонд (МВФ) ще продължи да действа и други значителни рискове не се материализират, Украйна е вероятно да регистрира ръст от около 3 на сто през 2016 г. По-бързите и успешни реформи и намаляването на геополитическите рискове могат да подобрят допълнително перспективите за растеж.

Най-осезаемо се усеща влиянието на руската криза при паричните трансфери. Връщането на стотици хиляди работници мигранти в Таджикистан, Узбекистан и Киргизката република се оказва основно икономическо и социално предизвикателство пред страните. Перспективите за растеж в Казахстан и Туркменистан са допълнително негативно повлияни от по-ниските цени на суровините.

В Турция, която миналата година стана най-големият единичен получател на инвестиции от ЕБВР, растежът се очаква да остане почти без промяна - 3 на сто през 2015 г. и 2016 г., значително под дългосрочния потенциал на страната.

ЕБВР посочва, че Турция е и специфичен пример за страна, уловена в течения на паричната политика в еврозоната и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още