IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК очаква 1% ръст на българската икономика през 2015 г.

Разширението на БВП ще остане под средното за ЕС в размер на 1,8%

13:12 | 05.05.15 г. 8
ЕК очаква 1% ръст на българската икономика през 2015 г.

Европейската комисия (ЕК) очаква икономиката на България да нарасне с 1 на сто през 2015 г., показва пролетната прогноза на експертите от Брюксел.

Обновената оценка изпреварва предишните очаквания на ЕК от есента на 2014 г. Тогава Брюксел прогнозираше, че българската икономика ще се разшири с 0,6 на сто през тази година.

Що се касае до 2016 г., ЕК прогнозира 1,3 на сто ръст спрямо предишната прогноза за разширение от 1%.

Поглеждайки към Европейския съюз като цяло, от ЕК изтъкват, че благоприятните икономически условия оказват положително въздействие върху растежа в блока. Според прогнозата тези краткосрочни фактори ускоряват иначе умерения цикличен подем в ЕС.

Икономистите на Комисията прогнозират, че брутният вътрешен продукт на 19-те страни от еврозоната ще нарасте с 1,5% в сравнение с предишната оценка за разширение от 1,3%. Те също така прогнозират ръст в 28-членния ЕС в размер на 1,8% спрямо 1,7% в предходната оценка.

От ЕК изтъкват, че в подкрепа на икономиките на Стария континент действат едновременно редица фактори – все още относително ниското равнище на цените на нефта, стабилният растеж на световната икономика, продължаващото обезценяване на еврото, както и благоприятните икономически политики в ЕС.

Според Комисията провежданата от Европейската централна банка политика на увеличаване на паричната маса оказва значително въздействие върху финансовите пазари, като допринася за понижаване на лихвените проценти и очаквания за подобряване на условията на кредитиране. Като цяло неутралната политика по отношение на фискалната дисциплина, която се прилага в повечето страни от ЕС, също насърчава растежа. С времето се очакват и първите резултати от прилагането на структурните реформи и Плана за инвестиции за Европа, допълват от ЕК.

През април Министерството на финансите (МФ) ревизира в посока нагоре прогнозата си за икономическия растеж през 2015 г. и вече очаква ръст от 1,4% при първоначалните 0,8%. Миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) се разшири с 1,7% – най-бързият растеж от две години насам.

За 2016 г. министерството очаква ускоряване на растежа до 1,7%, за 2017 г. – до 2,3%, а за 2018 г. – забавяне на ръста до 2,1%. Според МФ в следващите две години основен принос ще имат частното потребление и инвестициите заради подобряването на бизнес климата в страната и повишаване на кредитната активност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 1
звездоброец
преди 8 години
да направиш 3,7 бюджетен дефицит, а следващата година 3% дефицит.. и да се бориш за 1% икономически растеж............си е живо геройство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 13
Vesko94
преди 8 години
Истината е, че ГЕРБ са крайно неадекватна партия що се отнася до развитието на икономиката. И Дянков, и Горанов сега, са супер некадърни до водят икономиката, а резултатите, резултатите са повече от видими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 9
Vesko94
преди 8 години
Сега се хвалим с по-добра събираемост, по-малко разходи, по всички фондове текат пари, само че и до процент едва я докарваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 13
Vesko94
преди 8 години
Ами, при Орешарски спряха фондовете, чисто политически ход от страна на Брюксел. Страната бе непрекъснато атакувана. В средата на миналата година обаче, преди за изгърми КТБ, икономиката беше набрала известна скорост и отчиташе разширение с около 1.6%. И това пак казвам, при спрени фондове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още