fallback

Венецуела постигна споразумение за инвестиции с Роснефт

Вложенията на руския производител в местния петролен и газов сектор могат да достигнат 14 млрд. долара

20:52 | 28.05.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Венецуелският президент Никола Мадуро заяви в сряда, че е постигнато споразумение руският производител на петрол Роснефт да инвестира 14 млрд. долара в местния петролен и газов сектор, съобщава ВВС.

В изказване след среща с главния изпълнителен директор на Роснефт Игор Сечин, Мадуро заяви, че парите ще позволят на Венецуела да удвои производството на петрол, но не даде подробности за сделката.

Венецуела е една от най-големите износителки на петрол в световен мащаб и твърди, че има най-големи резервите на суров петрол в света.   Роснефт обяви, че сумата от 14 млрд. долара представлява общата инвестиция в настоящи и бъдещи проекти във Венецуела, като компанията вече е инвестирала 1,8 млрд. в периода 2010-2014. Венецуела, която е силно зависима от постъпленията от петрола, е силно засегната от спада на цените на суровината. Смята се, че 96% от експортните й приходи идват от петрола. Нови инвестиции в петролния сектор на Венецуела, който тя се стреми да разшири, ще дадат подкрепа на президента. Венецуелската държавна петролна компания PDVSA пък написа в Twitter, че се е споразумяла с Роснефт "да създадат фирми заедно", за да увеличат производството на суров нефт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:50 | 11.09.22 г.
fallback