IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия обяви бюджетни мерки за 17 млрд. долара

Най-важният пункт в плана е възраждането на спорния временен данък върху движението на капиталите

10:54 | 15.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бразилският&nbsp;министър на финансите Жоаким Леви. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бразилският министър на финансите Жоаким Леви. Снимка: Ройтерс

Със сериозни разходни съкращения и данъчни увеличения бразилските власти реагират на свиващата се икономика и понижаването на кредитния рейтинг от страна на рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P).

За да се смали високият държавен дефицит, правителството възнамерява да събере допълнителни около 65 млрд. реала (17 млрд. долара), предава Ройтерс.

Най-важният пункт в плана е възраждането на спорния временен данък върху движението на капиталите (CPMF), който ще донесе 32 млрд. реала догодина, ако мине в Конгреса, който обаче се противопоставя на ново облагане.

Предлага се налогът да бъде въведен за срок от четири години и да обхваща всички трансакции, извършвани и от физически, и от юридически лица.

На фона на рецесията, в която седмата в света икономика навлезе през второто тримесечие, се предвижда също да бъдат закрити 10 от 39-те министерства и съответно 1000 работни места.

Правителството на Бразилия е изправено пред бюджетен дефицит от 26 млрд. реала (6,7 млрд. долара) в разгара на най-дълбоката икономическа криза в страната от години. Заради дефицита, обявен снощи на пресконференция от министъра на финансите Жоаким Леви и на планирането, бюджета и управлението Нелсон Барбоза, ще бъде отложено вдигането на заплатите на чиновниците от януари за август и ще бъдат забавени други планирани разходи.

„Живеем в трудни времена и трябва да напаснем много неща към действителността“, заяви Леви. Предвижда се и отлагане на облекченията за химическата индустрия и други браншове. Драстичните икономии засягат земеделските субсидии, инфраструктурните инвестиции, заплатите и бонусите на държавните служители, както и общественото здравеопазване и програмите за социални жилища, посочва още Ройтерс. 

"Оставаме с впечатлението, че правителството остъргва дъното на варела в опита да запуши дупката в бюджета", казва Нийл Шиъринг, главен икономист за развиващите се пазари към Capital Economics. "Наистина, последните мерки разкриват повече безсилието на правителството в опита си да ограничи разходите, отколкото нещо друго". 

Бразилският реал, който бе достигнал 13-годишно дъно след съобщението на Standard & Poor, се повиши с 1,7%, след като бяха обявени мерките на кабинета.

Това се случва на фона на решението на международната рейтингова агенция Standard & Poor's от миналата седмица да понижи кредитния рейтинг на Бразилия до категория "боклук" (junk). До този момент рейтингът на страната беше BBB-, а вече е BB+ с негативна перспектива.

Икономиката на Бразилия пострада от края на бума на световните пазари, докато корупционният скандал около държавния петролен гигант Petrobras намали доверието на инвеститорите. Тя навлезе в рецесия, след като новообявените официални данни показаха, че се е свила с 1,9% между април и юни спрямо предишните три месеца. В сравнение със същия период през миналата година икономиката се е свила с 2,6%, обяви държавната статистическа агенция. Анализаторите очакваха свиване, но данните са много по-лоши от прогнозираните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още