IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Русия е готова на едностранни удари срещу Ислямска държава в Сирия

Путин предпочита САЩ и техните съюзници да се съгласят да координират действията си срещу "Ислямска държава" с Русия, Иран и сирийската армия

08:11 | 24.09.15 г. 75
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Възможно е Русия да нанесе въздушни удари срещу „Ислямска държава“ в Сирия, без преди това да ги координира с международната коалиция. Това може да се случи, ако Съединените американски щати не приемат президента Башар Асад като част от съюза, съобщава Bloomberg, позовавайки се на близък на Кремъл източник. 

Според агенцията Путин предпочитал САЩ и техните съюзници да се съгласят да координират действията си срещу "Ислямска държава" с Русия, Иран и сирийската армия. Агенцията се позовава по темата източник, близък до Кремъл и съветник на военното министерство в Москва.

Друг източник на Bloomberg е заявил, че предложението на Путин било да се върви паралелно с общи военни действия и с политически преход без участието на президента Башар Асад, което е ключово искане на САЩ. Според агенцията Путин вече е изпратил предложението си на САЩ.  Един от източниците обаче е заявил, че руският държавен глава бил разочарован от нежеланието на американската страна да отговоря на предложението му и бил готов да действа сам в Сирия, ако е необходимо.

Междувременно обаче САЩ вече изразиха готовност да координират с Москва бомбардировките по позиции на екстремистите, за да бъде сведена до минимум опасността от инциденти с руски самолети. Все още обаче Вашингтон не е получил конкретно предложение от руска страна, твърди източник на Bloomberg.

Преди броени дни Русия призова САЩ да си сътрудничат с армията в Сирия, за да се избегнат “неволни инциденти”. Financial Times припомня, че Москва увеличава военното си присъствие в разкъсваната от над 4-годишна гражданска война страна с мотива, че Русия ще помага в борбата с “Ислямска държава”. 

Ходовете на Путин в Сирия се гледат с подозрение в западните столици. Руските специални сили отдавна работят на сирийска територия, но засилването на военното присъствие в региона  е ясен знак, че Кремъл си дава допълнителни възможности. “Сирия такава, каквато я знаем, вече не съществува, а предизвикателството сега е да се сведе до минимум опасността от тази ситуация за всеки", коментира друг източник, пожелал анонимност, пред изданието.

Наблюдатели в Ливан, Израел и Русия посочват, че Москва модернизира своята помощ за сирийския режим и значително засилва присъствието си по средиземноморското крайбрежие. Според Израел Русия работи по нова военновъздушна база в Латакия и през последните месеци е изпратила допълнителна работна ръка и нови, по-усъвършенствани оръжия.

Президентът на САЩ Барак Обама твърди, че няма да променя стратегията за борбата с ислямските бойци. Войната в Сирия доведе до смъртта на над 250 хил. души, а около половината от населението на страната напусна домовете си в търсене на спасение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

52
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Обявата аз лично я видях два дни преди да я свалят от сайта! Имаше линк към нея в няколко руски медии, които наглеждам. Имаше описание на имота - бивше училище, двор, спомагателни сгради, квадратури, етажи... Имаше даже обявена някаква сума за ремонта, но не я помня!Някой ден ще понаучиш кое-как е било около преврата в Украйна и около Крим. Жалко, че няма да можеш да ми се извиниш... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
а...между другото те ти нещо от преди събитията в Сирия:http://bulgarian.ruvr.ru/2012_07_27/83086316/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
И айде пак стига:) Погледни последните 20 години как гласува Китай в ООН и ми кажи, че са по-големи приятели с американците от колкото с руснаците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
стига бе, Жоре-от коя година има база в България?Ние да не сме на запад(подозирам, че си искал да кажеш на изток от Германия)?Как точно е провал Украйна? С какво е провал? Да-с Янукович щеше да им е по-добре, ама не виждам как Украйна е по-голям успех за някой друг от Русия. Сега ние им плащаме отоплението, което се купува от Русия. И кво стана-руснацити си направиха държавата по-голяма, една от най-важните им бази стана вътрешна за страната им и пак си контролират буферната зона, като си гарантират по-големи приходи от там, даже-щото им вдигнаха цената на газта, а ние гарантирахме, че Украйна ще си я плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 0 rate down comment 3
georgi_shum
преди 8 години
Хехе моля те не почвай и ти като СТРАХО ;) Ако имаше такъв кораб мислиш ли, че американчетата вече нямаше да знаят?;) И то точно когато другаря Си им е на крака? И е мега хрисим и френдли? И ако му слуша речта в Сиатъл оня ден, буквално им каза - ние с вас сме най големите, дайте да си разделим света, всеки да си знае неговото си, и мирно и тихо да си въртим прекрасната далаверка? Контраста с това му изказване и поведение, и гледката от парада от 02.09, когато Си се беше облегнал небрежно на парапета и си гледаше армията като Император, а Путин стоеше опънат като струна на две крачки зад него ме порази оня ден! Чесно! Нищо немискам да ти кажа с тоеа. Просто отбелязвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 0 rate down comment 5
georgi_shum
преди 8 години
А защо мислиш, че за мен и двата народа не са братски? И никакъв поеод не им трябваше! И престани с тия бътрвежи за американска база в Крим! Никога, никъде не е имало такива планове. И никакви обяви не е имало никъде:) За какво им е? Не са наясно какво ще последва? Подценили са Путин! Наистина ли ги мислиш за толкова ***? Сериозно ли? И да те светна, олимпиадата в Сочи беше в разгара на кризата. Малко преди нея Путин купи Янукович и си мислеше, че милионите в Киев и Западна Украйна ще поскачат още седмица две и ще мирясат.И че руската олигархия, с която се контролират взаимно ще продължи да паразитира върху Украйна,. И че ЕС и САЩ и ще си затворят очите както в Грузия преди години. Е не му се получи. И пак сам си е виновен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Обаче прочетох случайно една (за сега) партенка - все още непосочени арабски медии усилено коментирали, че през Суецкия канал е забелязан да минава китайски военен кораб с войска на път за Тартус. Не знам колко е верно, но сирийски военни били уж потвърдили. Иран официално заяви, че ще участва в коалиция с Русия срещу ИД. А ако и Китай...???! хахаха! Щот Путин спомена нещо за "широка коалиция"... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Аз не само, че не злорадствам, но ми се къса сърцето за Украйна! За разлика от теб и повечето тук, за мен и руснаци, и украинци са близки, роднински народи! Провалът на Путин в Украйна беше малко преди Крим - когато се радваше на страхотната олимпиада, която направиха руснаците и проспа какво са му скроили в Киев "американските му партньори", както обича да ги нарича той.Колкото до базите - доста са си помисляли, но им трябваше повод и си го създадоха. Обаче в тази посока има и един голям провал за янките - базата им в Крим си остана само мечта! На мунти, но Путин ги изненада! Даже бяха се обзавели с първия си имот там и бяха качили на сайта на Пентагона обява за конкурс за изпълнител на строително-ремонтни работи...Такива работи с провалите... хехе.Войната не е евтино мероприятие, затова я умеят само богатите. Руснаците май са от тези, които добре я умеят. По простото тройно правило може и да се окаже, че не са чак толкова бедни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 1 rate down comment 7
georgi_shum
преди 8 години
И немога да разбера какво злорадстваш за Украйна, която е такъв провал за Русия и лично за Путин, че не е истина? Преди анексията на Крим, никой в НАТО не си е и помислял за бази на запад от Германия, при все че Полша е член от над 15 г,, а балтийските страни от над 10г. В момента в във всички източни страни има такива и НАТО е по близо до Русия от всякога! И Путин сам си ги вкара! Подръжката на т.нар опълченци там, които са си чисти руски военни в отпуска, и на цялото останало там население му коства стотици милиони, на вече и без това изтормозената икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 8
georgi_shum
преди 8 години
@40. Ти си в грешка! Първо ест , че мнозинството сунити не се разпознават в касапите от ИД. Но се разпознават в Свободната сирийска армия и куп други фракции, които се бият срещу Асад! Най големия град и най гъсто населената област в Сирия - Алепо е точно под техен контрол и те се бият с не по малко ожесточение срещу ИД. И много повече от 3-4 млн сирийци са бежанци. Само в Турция са към 3 млн, по над милион има в Йордания и Ливан. И фамилията АСАД, Е тероризирала по етнически признак. Цялата админстрация, ръководство на армия, служби за сигурност и въобще държавен апарат е само от Шиити. Сунитите не понасят АСАД, Питай някой сириец избягал от Сирия и живеещ в България вече 20-30 г и ще ти го каже. И това не са талибани, а хора с професия или бизнес отдавна интегрирани тук. В териториите контролирани от Асад в момента е не повече от 50 % от населението. Ако имаше такава любов към него - та 1/3 от мъжете дето още са при него да бяха хванали по една сопа ИД отдавна да е кофти мемори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още