IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва е за създаване на общ генерален щаб срещу ИДИЛ

В същото време Русия заплаши Турция с икономически последици

14:42 | 25.11.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Москва е за създаване на общ генерален щаб срещу ИДИЛ

В битката срещу терористичната организация „Ислямска държава“ (ИДИЛ) в Сирия Русия се обяви за създаване на общ генерален щаб със САЩ, Франция и други страни, дори и Турция.

„Ние сме готови (...) заедно да планираме въздушни удари срещу позиции на Даеш“, заяви руският посланик в Париж Александър Орлов по френско радио, цитиран от DPA. “Даеш“ е често ползвано в страната название за ИДИЛ. 

Коалицията можела да има различни форми. На въпрос дали Москва би се съгласила с участие и на Турция, Орлов заявява, че „Москва, разбира се, би се радвала“, ако Турция също го иска. Обстрелът на руския изтребител във вторник изостри отношенията между двете страни. 

В същото време Русия заплаши Турция с икономически последици. Като реакция може да бъдат спрени важни съвместни проекти, информира премиерът Дмитрий Медведев чрез декларация на интернет страницата на правителството. Турските фирми също биха могли да загубят пазарен дял в Русия, поясни той.

Едно военно сътрудничество между Русия и САЩ в сирийския конфликт ще е възпрепятствано според правителствени кръгове в САЩ основно заради съобщенията за много цивилни жертви след руските въздушни нападения. Съединените щати се боят да не се считат за съучастник, ако работят в тясно сътрудничество с Русия, заяви правителствен служител, който отказа да бъде назован.

Освен това правителството във Вашингтон не иска отношенията между различни групировки  в Сирия, част от които се подкрепят военно от САЩ, да бъдат натоварени. Американският президент Барак Обама подчерта във вторник, че Русия е добре дошла в коалицията срещу ИДИЛ. Въпреки това руският фокус не бивало да е над подкрепа за сирийския президент Башар Асад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
be_google
преди 8 години
това някакви шеги ли са? САЩ се "бояли за многото цивилни жертви на руските удари".....някъв сирийски тероррист от къщата си около Лондон седи и клюкари из нета лъжите на ИДИЛ и се самообявил за някъв ЦЕНТЪР на някви права???!!! Бога ми, пълна мизерия.....САЩ убиха над 1 000 000 души в Ирак и Афганистан и още 200-250 000 000 за последните 30 г . с палитиката си на насилие , терор и геноцид по целият свят!!! позор за такива новинари като инвестор бг, че по неясни за нас причини разпространяват статии възхваляващи американскот насилие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
Рашаните много добре знаят, че няма кой да се хване на тази въдица. След като ИДИЛ е рожба на САЩ, Саудитска Арабия, Катар, Турция, как създателите ще участват в унищожението й? Видяхме, че за 2 години ИДИЛ нарасна 5 пъти. Турция активно се съпротивлява срещу затварянето на границата й със Сирия, откъдето върви яка далавера и в двете посоки. Няма как да стане нещо друго, освен разгарянето на нова Студена, Хладка, че и Гореща война. САЩ са заинтересовани от отслабването на ЕС и мигранската вълна им върши чудесна работа. С участието на верния съюзник Боздуганя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още